İngiltere Başbakanı David Cameron, Brüksel’de katıldığı AB Zirvesi’nin ardından Avrupa Birliği Komisyonu'nun AB bütçesi için 1 Kasım'a kadar ek ödeme istemesine tepki gösterdi.

Cameron, AB’nin 1 Aralık’a kadar ödenmek üzere talep ettiği 1.7 milyar Sterlinlik bütçe katkısı için “Ülkemizden talep edilen miktar kesinlikle kabul edilemez.” dedi. Kısa süre içinde istenen ek faturayı AB çalışmalarına yakıştıramadığını söyleyen başbakan, “AB’ye şimdiye kadar en fazla katkıyı sağlamış bir ülkeye bu şekilde bir muamele kabul edilemez.” diyerek tepkisini gösterdi.

AB’nin sunduğu rakamın henüz kesinlik kazanmadığını ve ortalama bir rakam belirtildiğini vurgulayan Cameron, istenilen rakamın araştırılacağını da sözlerine ekledi. İngiltere’nin yanı sıra İtalya, Hollanda gibi birkaç AB üyesinden de talep edilen ek fatura konusunda İngiltere başbakanı ülkesinin yalnız olmadığını belirterek, bahsi geçen ülkelerin de İngiltere’yi desteklediğini söyledi.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin sunulan bütçe katkısı miktarı için ‘ölümcül silah’ değerlendirmesine vurgu yapan David Cameron, bu talebin İngiltere’yle AB arasındaki ilişkilere zarar vereceğini ifade etti.

İngiltere Parlamentosu’daki muhalif partilerden de istenilen miktara tepkiler gecikmedi. İngiltere Hükümeti’nin Ana Muhalefet İşçi Partisi’nden milletvekili Ed Balls miktarı büyük haksızlık olarak değerlendirdi. Balls, İngiltere Kraliyet Hazinesi’nin konu hakkında kısa süre içinde harekete geçeceğinin de sinyalini verdi.

Yakın zamanda parlamentoda düzenlenecek ara seçimlerde Muhafazakar Parti’ye rakip olarak görülen ve AB karşıtlığıyla bilinen Büyük Britanya Bağımsız Parti Lideri Nigel Farage ise AB’nin talebine ‘paraya susamış vampirler’ değerlendirmesinde bulunarak İngiliz basınının dikkatini çekti.