Donald Trump’ın Rex Tillerson'u görevden alıp, yerine CIA başkanı Mike Pompeo'yu atamasının ardından, CIA'in başına da Pompeo'nun yardımcısı Gina Haspel'in atandığı öğrenildi. Herkesin merak ettiği Haspel ise Asya'da 'işkenceci' olarak nam salmış bir isim...

Donald Trump'ın yeni CIA yöneticisi Gina Haspel'in Tayland'da işkence merkezini yönettiği ortaya çıktı.

CIA'in ilk kadın yöneticisi unvanıyla gündeme gelen Gina Haspel'in Tayland'da gizli bir hapishaneyi yönettiği ve terör suçlularına su işkencesi yapılan video görüntülerini imha ettiği belirtildi.

SU İŞKENCESİ UYGULAMASIYLA NAM YAPMIŞ

Telegraph.co.uk'in haberine göre Gina Haspel, 2002'de terörizmle suçlanan Abu Zubayadah ve Abd al Rahim al-Nashiri'nin su işkencesi gördüğü “siyah alan” biriminden sorumluydu.

Amerikan Adalet Bakanlığı tarafından uzun süreli soruşturmaya yol açan ancak bir ceza kararı çıkmayan olayla ilgili videoların silinmesi emrini verdiği ifade edildi.

Donald Trump daha önce Haspel'in terör şüphelilerine yaptığı su işkencesini destekleme sinyali vermişti. Bu işkence türü ise George W Bush tarafından başlatılmış ve on yıl kadar önce durdurulmuştu.

Ancak Amerikan Senatosu tarafından da yöneticiliği onaylanmak zorunda olan Haspel'in onay alması da zor gözüküyor.

CIA Başkan Yardımcısı olarak atandığında Trump'ın su işkencesi yöntemini tekrar getirip getirmeyeceğini tartışılmıştı.

Haspel 1985 yılında CIA'ye katıldı. CIA bürolarında görev aldığı dönemlerde kariyerini çoğunlukla gizli olarak sürdürdü.

TAYLAND'DA SORGULAMA EYLEMLERİ GÖRMEZDEN GELİNDİ

Tayland hapishanesi ise CIA'nin ilk denizaşırı gözaltı merkeziydi ve Abu Zubaydah'ın 83 kere su işkencesine maruz kalması gibi birçok sorgulama eylemi görmezden gelindi.

2005 yılında sorgulamaların kasetinin iptal edilmesi emrini veren Haspel'in ismi ise kasetin üzerinde yazılıydı.

CIA'deki iş arkadaşları ise kurum içinde onu "hayli sayılan” bir isim olarak tanımlıyor.

TRUMP: GİNA'YI YAKINDAN TANIYORUM

Haspel, Trump'ın kararından onur duyarken, Trump da, “Bu arada Gina'yı yakından tanıyorum, kendisiyle yakından çalıştığım Gina, CIA'nin ilk kadın yöneticisi olacak. Kendisinin öne çıkan bir kişi olduğunu çok iyi biliyorum” dedi.

Kaynak: Time Türk