Çin'in kuzey bölgesinde zararlı boyutlara ulaşan hava kirliliği etkisini sürdürürken, Pekin’de sarı alarm hali devam ediyor.

Son günlerde havadaki zararlı partikül oranını gösteren PM2,5 seviyesi Pekin’de 400’un üzerinde seyrediyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre kabul edilebilir PM2,5 oranı ise 25. Çin'de hava kirliliğinde mavi, sarı, turuncu ve en kötüsü olan kırmızı alarm kullanılıyor. Sisli ve kirli havanın Cumartesi akşamına kadar devam etmesi bekleniyor.

APEC ZİRVESİ’NDE FABRİKLAR KAPATILACAK; 6 GÜN TATİL YAPILACAK

Yetkililer, Pekin’de 7-11 Kasım’da yapılacak ve aralarında ABD Başkanı Barack Obama’nın da yer aldığı liderlerin katılacağı Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) liderler zirvesi için hava kirliliğini azaltma yollarını araştırıyor.

Çin Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli, bu kapsamda zirve sırasında geçici olarak fabrikaların kapatılması emrini verdi. Bu önlem şu ana kadar alınmış en sert önlem olarak kabul ediliyor. Zhang, APEC zirvesi sırasında hava kalitesinin sağlanmasının “önceliğin önceliği” olduğunu vurguladı. Çin’de havanın soğuması ve ülkenin kuzeyinde kömür yakma sezonunun başlamasının kirli havayla mücadeleyi zorlaştırdığı belirtildi.

Yerel yetkililer, Pekin ve çevresindeki Hebei eyaleti ve Tianjin şehrinde yüksek kirliliğe neden olan enerji, inşaat, çelik üretimi, petrokimya ve kok gibi işletmelerin çalışmalarının askıya alınacağı veya azaltılacağı, inşaatların da durdurulacağını açıkladı.

Çin medyasına göre Zhang, zirve sırasında trafiğe çıkması yasak olacak araçların kontrollerinin sıkı şekilde yapılması ve halkın toplu taşımayı kullanmaya teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

APEC için trafik sıkışıklığını ve hava kirliğini azaltmak için Pekin’de okullara ve kamu çalışanlarına da 6 günlük tatil zorunluluğu getirildi. Zirve boyunca trafiğe çıkacak özel araçlara tek-çift plaka uygulaması yapılacak ve böylelikle trafikteki araç yoğunluğunun yüzde 35 azalması sağlanacak.