DAEŞ'in, ham petrol satışından elde ettiği aylık 2 milyon dolar gelir tehlikeye düşünce yeni maddi kaynak arayışına girdiği ifade edildi. BM Güvenlik Konseyi'nin bir toplantısında konuşan Rusya'nın BM elçisi Vassily Nebenzya bu iddiayı dile getirdi.
DAEŞ'İN AYLIK TOPLAM GELİRİ

Terör örgütü DAEŞ'in hayati petrol ve gaz depolarına ulaşmasının ve bunların satışının engellendiğini belirten BM elçisi, “Elimizdeki veriler örgütün 2017 yılı sonunda ayda en fazla 2 milyon dolar gelir elde ettiğini ortaya koyuyor. Orta Doğu'daki toplam gelirleri ise ayda 3 milyon dolara geriledi.” dedi.

BM'nin 2016 yılı verileriyle karşılaştırma yapan Nebenzya, DAEŞ'in ham petrolün satışından da toplamda 260 milyon dolar elde ettiğini belirtti.

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ SİTELERİNİ DOLANDIRIYORLAR

Nebenzya, “Bu şartlar altında çılgınca yeni maddi kaynak arayışına giriştiler. Güncel teknolojilerde becerilerini geliştirerek menfaat sağlamaya çalışıyorlar. Örneğin, teröristlerin suç ortakları Suriye'nin komşu ülkelerinden birinde internet alışveriş siteleri üzerinden masum insanların paralarını çalıyorlar.” dedi.

ONLINE GAZİNOLAR PARA KAYNAKLARI ARASINDA

Maddi kaynak olarak DAEŞ'lilerin kullandığı online gazinolara değinen Nebenzya, “Halifelik için savaşanlar online gazinolardan gelir elde etmekten de utanç duymuyorlar.” diye ekledi. DAEŞ'lilerin yeni kurulan bir mesajlaşma sistemine yoğun olarak girdiklerini ve Ortadoğu, Afrika ve Asya'da para aklama ve terörü finanse etmede kullanıldığına inanılan yasadışı “Hawala” adlı finansal yerleşimler sistemini tercih ettiklerini belirtiyor.

Ellerindeki DAEŞ'e ait bu suç verilerinin Ortadoğu, Pers Körfezi, Avrupa ve Asya merkezdeki saygın finansal kurumların hesaplarından elde edildiğini belirten BM elçisi, Rusya'nın bu bilgilerin tamamını uzun süre önce kara paranın aklanmasının önlenmesi için çalışan Mali Eylem Görev Grubu'na (FATF) bildirdiklerini söyledi.

BAZI BATILI ŞİRKETLER, DAEŞ'LİLERLE İŞ TUTUYOR

BM elçisi, DAEŞ'in ise Orta doğu dışında yasal işlere yatırım yapmak için mücadele verdiğini aktardı, “Bazı Batılı şirketlerin teröristlerle iş yapmaya can atar göründüklerini” belirterek, “Ülkelerin yetkililerince bu türden meselelerin ortaya çıktığı yerlerde araştırılmaya değer olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: Time Türk