Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB ile anlaşmaya varılan ortak eylem planında yer alan 'Avrupa'ya giden göçmen sayısının azaltılması' hedefini kimsenin garanti edemeyeceğini söyledi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise verecekleri 3 milyar Euro ile engellenecek göçmen sayısıyla bire bir ilişkilendirilmemesini isteyerek, bunun 'imkansız ve ahlaksız' bir pazarlık olacağını ifade etti.

Türkiye-AB Zirvesi'nin ardından soruları cevaplayan Ahmet Davutoğlu, konuyla ilgili soru üzerine şunları söyledi:

"Suriye'deki durumla ilgili bir şeyi hiç kimse garanti edemez. Size 'evet göçmen sayısı düşecek' demek isterdim ama bunu söyleyemeyiz çünkü Suriye'de ne olacağını bilmiyoruz. Suriye rejimi ve müttefikleri tarafından siviller üzerine bombardımanlar devam ederken, IŞİD'in terör saldırıları sürerken; kimse Suriye'deki bu trajedinin kurbanlarının geleceğinin ne olacağını kimse garanti edemez. Ama Türkiye'nin ortak eylem planında verdiği tüm sözleri yerine getireceğine garanti verebilirim. Ortak eylem planını uygulamaya koyduğumuzda eminim ki kaçak göç yerine çok daha düzenli iltica süreçlerinin görüleceğinden eminim."

Davutoğlu, şöyle devam etti: "Burada AB ile birlikte amacımız; mümkünse Suriye'den yeni mülteci dalgalarını engellemek, daha sonra da mevcut mülteci krizinini yönetmek. Ortak eylem planı, çözüm bekleyen tüm bu meseleleri düzenli hale getirme üzerine. Eminim ki plan uygulandığında mülteci meselesi çok daha uygun bir şekilde ele alınmış olacak. Türkiye ve AB üzerinde daha az baskı olacak. Bu 3 milyar Euro Türkiye'ye verilmiyor. Türkiye'deki mülteciler için harcanacak. Nihai hedefimiz, insan kaçakçılarının engellenmesi, mültecilere yönelik kriminmal faaliyetlerin engellenmesi ve bu akını mümkün olduğu kadar düzenli hale getirmek. Bu şekilde de AB'ye gelen mülteci sayısını azaltmak."

AB Konseyi Başkanı Tusk ise planın nasıl uygulandığını kontrol edeceklerini fakat bu planın 'mülteci sayısına karşı para' gibi imkansız ve ahlaksız bir pazarlık sonucu olmadığını vurguladı.