Şam'ın kuzey doğusunda yer alan Doğu Guta'nın nüfusu direnişin başlamasından önce yaklaşık 2.5 milyonu bulmuştu.

2013 yılından beri 5 yıldır Beşşar Esed rejimi tarafından muhasara altında tutulan bölgede şu anda yaklaşık 400 bin kişi bulunmaktadır.

19 Şubat -3 Mart tarihleri arasında günlük en az 90 hava saldırısının yapıldığı bölgeye şu ana kadar toplamda 300'den fazla Rus uçağı, 600'den fazla da rejim uçağı tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarında 2750 sorti (bombardıman) yapıldı.

Bölgede şu ana kadar 900'den fazla hava saldırısı, her saldırıda en az 4 kez bombardıman gerçekleştirildi.

Doğu Guta'ya 840 varil bombası, 3850 füze, 200 kısa menzilli top, 80 uzun menzilli top saldırısının yanında 25 Şubat'ta Şifunniye beldesine klor gazlı saldırı ve Nepalm bombası ile saldırıda bulunuldu.

800 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Bölge 2018 yılı Şubat ayının başından beri yürütülen askeri operasyon ve hava saldırılarına şahit olan bölgede yoğun saldırıların başladığı günden (19 Şubat) bugüne kadar 800 sivil hayatını kaybetti.

Hayatını kaybeden siviller arasında 200 kadarının kadın ve çocuklardan oluştuğu ifade edilmektedir.

AÇLIK, SUSUZLUK...

Yaşanan bu saldırılarda çok sayıda insanın evleri yerle bir edildi. İnsanlar bu bombardıman ve saldırılar sebebiyle gayri insani koşullarda bodrum katlarında aç susuz bir şekilde hayatta kalmaya çalışmaktadırlar.

Yoğun bombardıman sebebiyle sivil savunma ekipleri yıkılan evlerin enkazında kalan yaralılara müdahale edememekte ve insanlar can çekişerek hayatlarını kaybetmektedir. (80 kadar kişinin bu şekilde hayatını kaybettiği ifade ediliyor...)

Yoğun bombardıman sebebiyle bodrumlarda sığınaklarda kalan sivillere yemek ulaştırılamamakta insanlar 3 gün 4 gün yiyecek yemek bulamamaktadırlar.

ENGELLENEN SAĞLIK HİZMETLERİ

Yaşanan yoğun saldırılarda 22 sağlık noktası vurulmuş ve bu noktaların bir çoğu hizmet dışı kalmıştır.

Zaten muhasara altında olan bölge, sağlık noktalarının da hedef alınmasıyla ciddi bir kriz ile karşı karşıyadır. Bu süreçte kanser hastası olan 1 çocuk ve kalp hastası olan bir çocuk ilaç ve tıbbi imkansızlık sebebiyle hayatını kaybetti.

DÜNYA KAMUOYUNDAN BEKLENTİLER

1. Saldırıların bir an önce durdurulması

2. Ambargonun kaldırılması ve 5 yıldır muhasara altında olan bölgeye temel gıda / ihtiyaç maddeleriyle bebek maması ve ilaç gönderilmesi

3. Yaralılar ve ağı hastaların tedavi için tahliyesine izin verilmesi 

Kaynak: Time Türk