Türkiye’nin yurt dışında söz sahibi olmaya başlamasıyla birlikte bazı ülkelerden adeta gizli ambargo gelmeye başladı. İlk Cezayir’le başlayan ve gıda, plastik, yapma çiçek başta olmak üzere 24 ayrı ürüne getirilen Türk mallarının ülkeye girişine engel çıkartılmasına Dubai’de katıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yedi emirliğinden biri olan Dubai’de, devlet ihalelerine katılan firmaların, Türk malı kullanmamaları yönünde uyarıldığı belirtildi. Bu durumun sadece emirlik içerisinde sınırlı kalmadığı, Türkiye’ye para çıkışının da engellendiği ve en son İstanbul’dan 300 konut alımının da iptal edildiği iddia edildi. Sektör temsilcilerinden edinilen bilgilere göre, Arap Yarımadası’nda Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) oluşturan yedi emirlikten biri olan Dubai’ye, İstanbul’dan markalı konut satışı için tarafların prensipte anlaşmaya vardığı, bu kapsamda 100 milyon doların üzerinde bir bedelle yaklaşık 300 konutun satışı için geçtiğimiz aylarda sözleşme hazırlandığı belirtildi. Ancak, imza aşamasına gelen konut alımını Dubaili alıcının son anda iptal ettiği öğrenildi. Söz konusu iptal kararının, son yaşanan siyasi gelişmeler ve ABD’nin Kudüs kararına Türkiye’nin karşı çıkması sonrasında yaşandığı iddia edildi. Türkiye, geçtiğimiz yılın ortalarında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn’in sırt çevirdiğini Katar’a yardım elini uzatmış, Rusya’yla siyasi ve ekonomik ilişkilerini normalleştirmeye başlamış ve en son ABD’nin Kudüs kararına karşı çıkmıştı.

Kişi başına düşen 48 bin 500 dolarla dünyanın en zengin ülkelerinden olan BAE’nin en gelişmiş şehri Dubai, finans, turizm ve gayrimenkul sektörleriyle öne çıkıyor. Gayrimenkulde faaliyet gösteren bir başka sektör temsilci ise özellikle son dönemde Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden Türkiye’ye para çıkışında sıkıntılar yaşandığını dile getirdi. En son ABD’nin Kudüs kararına Türkiye’nin itiraz etmesi sonucunda, ABD baskısı ile Ortadoğu’daki yatırımcıların Türkiye’ye para getiremediğine işaret eden yetkili, bu nedenle paranın Ortadoğu’da kaldığını ifade etti.

Sektör temsilcisi şöyle devam etti: “Mesela Suudi Arabistan’ın büyük bir firması 18 milyar dolar yatırım yapmak istiyor. Finans, gayrimenkul, maden, petrol, hepsinde var. Ancak yurtdışına yatırım yoluyla para çıkışı söz konusu olduğunda bize, ‘bizi tutuklarlar’ diyorlar. Eğer gelebilirse ülkemizde yatırım yapmak istiyor.” Kudüs kararı sonrasında ABD’nin baskısı ile Türkiye’ye kesinlikle para çıkartılmadığına işaret eden yetkili, “Sadece Suudi Arabistan değil, Cezayir, Libya, Fas, Tunus, Yemen’de var” ifadelerini kullandı.

Öte yandan İranlı yatırımcıların da Türkiye’de yatırım istekleri olduğunu, ancak ülkede Mollaların Avrupa ve Türkiye’de dahil ülkeden para çıkışına izin vermediğinin belirtildiğini kaydetti. Sektör temsilcisi şöyle devam etti: “İstanbul’dan İran’a konut satışı için birçok firmayla görüşmelerimiz oluyor.  Ancak bize şunu söylediler: ‘Burada reklam bile yapsak bizi hapse atarlar. ‘Çünkü biz İran’dan direk Türkiye’ye, Avrupa’ya yani yurt dışına para çıkartamayız.”
TÜRK ÜRÜNLERİNE ENGEL
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz, Ortadoğu’da şeyhlere ait şirketlerin çok fazla olabildiğini söyledi. Akyüz, bu tür şirketlerin de zaten belli taahhütlerle kurulduğunu söyledi. Son dönemde Körfez ülkelerinden Türkiye’ye yönelik belli bir tavır olduğuna işaret eden Murat Akyüz, “Tavır, devlet ihalelerinde Türk ürünleri kullanılmaması en öncelikli konulardan biri. Kendi hakim oldukları satın almalarda, Türk ürünleri satın alınmaması sözlü olarak firmaların kendilerine söyleniyor. Türkiye’den gelen ticareti de çok yakından takip ediyorlar.

Türkiye ile ticaret yapanlar devlet tarafından uyarılıyor. Devletin taahhütlerine uyması için bir ihaleye girilmişse ve bu alımlarda ‘Türkiye’den alım’ da bir opsiyonsa, ‘almaması’ konusunda bir uyarı gelebiliyor. Bunun başını BAE çekiyor, S.Arabistan’da var. Ortadoğu’da, Katar haricinde çoğu ülkelerden bu tip haberler gelebiliyor.”

Kaynak: Karar (Hamide Hangül)