Yedi düveli sömürdüler ancak şimdi açlıktan nefesleri kokuyor! Ağlayanın malı gülene yar olmadığı gibi haramzade Avrupa'da her 4 kişiden birinin açlık sınırına gerilediği tespit edildi. Dünyada ayak bastıkları her yeri sömüren, talan eden Avrupa halkları sadakaya muhtaç hâle geldi. Avrupa İstatistik Kurumu verilerine göre, AB nüfusunun yüzde 23,4'ü sadakaya muhtaç, fakirlik ve toplumdan dışlanma sorunu yaşıyor. Yani Avrupa'da her 4 kişiden 1'i yardıma muhtaç. Ancak sadece kendini düşünen egoist ve kibirli Avrupalı, kendinden olanlar şöyle dursun, aile fertlerine bile karşılıksız yardımda bulunmaya yanaşmıyor.

AB'DE 4 KİŞİDEN BİRİ FAKİR

Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat'ın 2016 verilerine göre, Avrupa Birliği nüfusunun yüzde 23,4'ü sadakaya muhtaç fakirlik ve toplumdan dışlanma sorunu yaşıyor. Bu yüksek oran 117,5 milyon kişinin fakirlik seviyesinin altında gelir, ciddi maddi fukaralık ve çok düşük iş yoğunluğuna sahip ailelerde yaşamak gibi 3 kıstastan en az birine girdiği anlamına geliyor.

BİRLİK ÇÖZÜM ÜRETEMİYOR

İngiltere'nin ayrılmasıyla dağılma sürecine giren, Katalonya'daki referandum ile 100'e bölünme kâbusları görmeye başlayan, ekonomisi kırılgan Avrupa Birliği, 2020 stratejisinin temel hedefleri arasına “fukaralık veya Avrupa'daki toplumdan dışlanma riski altındaki kişilerin sayısının düşürülmesini” de almasına karşın, henüz sorunlarını çözmeye dönük bir gelişme kaydedebilmiş değil.

EN FUKARASI BULGARLAR

Avrupa Birliği üyeleri içinde en fakrı zaruret için olan ülke Bulgaristan. Onu nüfusun 3'te birinden fazlası fakirlik veya toplumdan tecrit riski altındaki Romanya ve Yunanistan izliyor. Nispet Bulgaristan'da yüzde 40, Romanya'da yüzde 38,8, Yunanistan'da yüzde 35,6 seviyesinde. Riskin en düşük olduğu ülke ise yüzde 13,3 ile Çekya. Çekya'yı yüzde 16,6 ile Finlandiya, yüzde 16,7 ile Danimarka ve yüzde 16,8 ile Hollanda takip ediyor.

ALMANYA VE FRANSA DA DÖKÜLÜYOR

Yiyecek ekmeğe muhtaç durumdaki ülkeler Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan çıkmasına rağmen, AB'nin sözde dev ülkelerindeki fakirlik oranları korkunç boyutta. Fakirlik ve toplumdan tecrit riski altında yaşayanların oranı Almanya'da yüzde 19,7 (5 kişiden 1'i), Fransa'da yüzde 18,2 (5 kişiden 1'i), İtalya'da yüzde 28,7 (2 kişiden 1'i), İspanya'da yüzde 27,9 (3 kişiden 1'i), Birleşik Krallık'ta yüzde 22,2 (5 kişiden 1'i) ve Belçika'da ise yüzde 20,7 (5 kişiden 1'i) olarak tespit edildi.

TEMEL İHTİYAÇLARINI BİLE GÖREMİYORLAR

Fakirlik verileri derinlemesine incelendiğinde AB nüfusunun yüzde 17,2'sinin fakirlik seviyesinin altında bir gelire sahip olduğu anlaşılıyor. Buna göre nüfusun yüzde 7,5'i faturalarını ödeyemiyor, evlerini ısıtamıyor veya hiç tatil yapamıyor. Netice itibariyle geleceğin Avrupa'sı kimsenin yaşamak istemeyeceği nefesi kokan, barınağı olmayan, kimsenin kimseye merhamet etmediği, dost ve arkadaş olmadığı, hodbinlerin yurduna dönecek. Bu durum ‘etme bulma dünyası' sözünün tecellisinden başkası değil.

Kaynak: Yeni Söz