(Sayın abonemiz; daha önce gönderilen haberde sehven yazılan bazı isimler düzeltilerek tekrar servis edilmiştir.)


İsveç’te bugün gerçekleştirilen genel, yerel ve bölgesel seçimlerin galibi muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti oldu. Muhafazakar Parti Başkanı ve Başbakan Fredrik Reinfeldt ise sonuçların kesinleşmesinin ardından istifa ettiğini açıkladı.

Genel seçimlerde oyların yüzde 31,3'ünü almayı başaran Sosyal Demokrat Parti’nin, yüzde 6,8 oy alan Yeşiller Partisi ve yüzde 5,7 oy alan Sol Parti ile koalisyon hükümeti kurmasına kesin gözüyle bakılıyor. 2006 yılından bu yana İsveç’i yöneten Muhafazakar Parti, oyların yüzde 23,2’ini aldı. 2010 yılındaki seçime oranla yüzde 6,9 oy kaybeden Muhafazakar Parti’de Fredrik Reinfeldt istifa etti. Seçime damgasını vuran olay ise hiç şüphesiz aşırı sağcı İsveç Demokratları Partisi’nin (SD) yüzde 12,9 oy alarak parlamentodaki en büyük 3. parti konumuna gelmesi oldu. SD, halihazırda 20 olan milletvekili sayısını bu sonuçla birlikte 48’e çıkarmış oldu. Seçimlere katılım ise yüzde 83,4 olarak gerçekleşti.

REİNFELT: KUCAKLAŞMALAR, SELFİLER VE DESTEK İÇİN TEŞEKKÜRLER

Sonuçların kesinleşmesinin ardından bir açıklama yapan Muhafazakar Parti Başkanı ve Başbakan Fredrik Reinfeldt, görevlerinden istifa ettiğini açıkladı. Seçmenlerine "Bütün kucaklaşmalar, selfiler ve destekleriniz için teşekkür ederim" diyerek veda eden Reinfeldt, "Seçim bitti. İsveç kararını verdi. Yarın görevi devrediyorum. Birlik hükümetiyle geçen 8 yıl harikaydı’’ dedi.

Reinfeldt özellikle aşırı sağcı SD’ye yönelik sert eleştirileriyle biliniyordu ve seçimin sonucu ne olursa olsun SD ile koalisyon kurmaya yanaşmayacaklarını açıklamıştı. Ancak kendisinin akabinde göreve gelecek yeni yönetimin bu konudaki tavrı henüz tam anlamıyla netleşmiş değil. SD Başkanı Jimmie Akesson seçim sonrası yaptığı açıklamada, ‘‘Bizimle masaya oturmayı kabul etmedikleri için Muhafazakar Parti yönetimi üzerinde bir baskı olduğunu biliyorum’’ diyerek olası bir pazarlığa açık olduğunun sinyallerini verdi.

AŞIRI SAĞCILARIN YÜKSELİŞİ DEVAM EDİYOR

Seçimin en önemli çıkışını hiç şüphesiz aşırı sağcı İsveç Demokratları Partisi (Sverige Demokraterna, SD) yaptı. 2010 yılında yüzde 5,8 oy alarak ilk kez meclise girmeye başaran SD, bu seçimde oy oranını yüzde 7,3 artırarak 12,9’a çıkardı. Milletvekili sayısını da 20’den 48’e çıkarmış oldu. SD böylece, Sosyal Demokrat Parti ve Muhafazakar Parti’nin ardından parlamentodaki en büyük 3. parti konumuna geldi.

Seçimlerde önemli bir çıkış sergileyen bir diğer parti Feminist İnisiyatif oldu. Yüzde 3,1 oy alan Feministler, her ne kadar yüzde 4’lük barajın altında kalarak parlamentoya giremese de bir önceki seçim ile kıyasandığında oy oranını yüzde 2,7 artırmayı başardı.

YEREL VE BÖLGESEL SEÇİMLERİN DE GALİBİ SOSYAL DEMOKRAT PARTİ

Genel seçimlerde olduğu gibi yerel ve bölgesel seçimlerde de sandıktan birinci çıkan Sosyal Demokrat Parti oldu. Sosyal Demokratlar, İsveç’in önde gelen birçok şehrinde yönetimin sahibi oldu. SD, 21 Bölge Konseyi’nin belirlendiği bölge seçimlerinde de oyların yüzde 33,9’unu alarak sandıktan birinci çıktı. Muhafazakar Parti bölge seçimlerinde yüzde 20,4 oy aldı. Yerel bazda aday olan Türkiye kökenli politikacılardan kimlerin kazanıp kazanmadığı tercihli oyların parti listelerine dağıtılmasının akabinde belirlenecek.