Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Brüksel’e geldi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Brüksel’de, Belçika’nın Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Pieter de Crem ve AB nezdinde Ticaretten Sorumlu Komiser Cecilia Malmström ile bir araya geldi. Ardından Bakan Zeybekci, Avrupa Komisyonu Berlaymont binası önünde Türk basını ile gerçekleştirdiği toplantıda, görüşmede ele alınan Gümrük Birliği’nin yeni takvimi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“Avrupa Birliği ve Gümrük Birliği konusunda tam destek aldık”

Belçika Ekonomi ve Ticaret Bakanı Pieter de Crem ile yapılan görüşmede, Türkiye ile Belçika arasında ticari ilişkileri değerlendirdiklerini belirten Bakan Zeybekci, “Şu andaki beş milyar dolarlık ticaret hacmimizi arttırmanın yönlerini ve yöntemlerini ele aldık. Son baharda, Ekonomi ve Ticaret Komisyonu toplantısını Türkiye’de yapılması konusunda mutabakata vardık. Eximbank ile Belçika arasındaki ticari anlaşmanın ortakları için bir destek mekanizması oluşturması konusunu konuştuk. Belçika’nın, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda tam desteğini almış olduk. Onların desteğini bir kere daha teyit etmiş olduk. Genel itibariyle Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkileri, genel ekonomik konuları, fırsatları, üçüncü ülkeleri ilgilendiren konuları da konuştuk” dedi.

“Takvimi gözden geçirdik”

Ardından Ticaretten Sorumlu Komiser Malmström ile yapılan görüşmeye de değinen Bakan Zeybekci, bu görüşmenin olumlu ve son derece verimli olduğunun altını çizerek, Gümrük Birliği’nin güncellenmesiyle ilgili takvimin bir daha gözden geçirdiklerini vurguladı. Bakan Zeybekci, “Şu anda gerek Avrupa Komisyonu’nda gerekse Avrupa Parlamentosu’ndaki gelişmeleri değerlendirdik ve bazı ülkelerle olan gelişmeleri tek tek değerlendirdik. Her ikimiz de çok pozitif bir takvimle Gümrük Birliği’nin güncellenmesiyle ilgili sürecin herhangi bir negatif durumla karşı karşıya kalmadığı konusunda teyit ettik. Bu yazı verimli geçirme konusunda karar aldık. Sonbaharda inşallah olumlu sonucu almayı hedefliyoruz, ümit ediyoruz her ikimiz de. Sonbaharda muhtemelen Sayın Malmström’le beraber Türkiye’de açıklama ve ilk başlangıcı yapmak konusunda mutabık kaldık” dedi.