Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs sorunun çözülmesi için kararlılıklarının devam ettiğini söyledi. Erdoğan, Geçmişi çok uzun, o günden bugüne sabırla bekleyen ama o sabrının karşılığını göremeyen bir KKTC var. Bu konuda kararlılığımız devam ediyor. Temenni ediyorum ki 'sabrın sonu selamettir' sözü gerçekleşir.” dedi.

Erdoğan ile Derviş Eroğlu KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda yaptıkları görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Erdoğan toplantıda yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Eroğlu ile çalışma yemeğinde ağırlıklı olarak Kıbrıs sorununu ele almak kaydı ile bunu enine boyuna değerlendirme fırsatı bulduklarını ifade etti.

Kıbrıs sorunun çok uzun bir geçmişi olduğunu kaydeden Erdoğan, 'sabrın sonu selamettir' sözünün gerçekleşmesini temenni ettiklerini aktardı.

Başından beri hep adil ve kalıcı barıştan yana olduklarını ifade ettiklerini belirten Erdoğan, “Önümüze adil bir proje ile gelenler şunu bilsin ki böyle bir projeyi kabul etmek bizim tarihimizi reddetmektir. Böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değildir.” diye konuştu.

Garantör ülkeler olarak Türkiye’nin gösterdiği samimi tavrını Yunanistan ve İngiltere’nin de ortaya koyması gerektiğinin altını çizen Erdoğan, Avrupa Birliği'ni kastederek, bunların dışında garantör ülke, garantör uluslararası kuruluş arama gayreti içerisine girenlerin de boşuna bu tür gayretlerin içine girmiş olacaklarını dile getirdi.

Erdoğan, hedeflerinin halen devam etmekte olan müzakere sürecinin bir an evvel eş zamanlı referandumların yapılması aşamasına getirilmesi olduğunu da bildirdi.

AB VE BM'YE ELEŞTİRİ

Konuşmasında Avrupa Birliği’nin Güney Kıbrıs politikasını da eleştiren Erdoğan, AB’nin daha önceden yaptığı açıklamalarda KKTC’nin yanında olacaklarını ifade etmesine rağmen tutmuş oldukları sözü yerine getiremediklerini kaydetti. Aynı şekilde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin de başta genel sekreterlik olmak üzere bu konuda olumlu adım atmadığını savunan Erdoğan, Güney Kıbrıs’ın AB’ye alınmasının da doğru olmadığına vurgu yaptı.

Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması adadaki her iki tarafa da önemli getiriler sağlayacağını aktaran Erdoğan, “Meseleye çözüm bulunması Doğu Akdeniz’in bir barış istikrar ve işbirliği sahasına dönüşmesi açısından da önemli bir adım olacaktır.” şeklinde konuştu.

“Temennimiz 2008’den beri devam eden bu son süreçte bugüne kadar sarf edilen çabaların heba edilmemesi zamanın boşa harcanmamasıdır.” diyen Erdoğan, “Mevcut fırsat penceresinin sonsuza kadar açık kalamayacağı herkes tarafından artık idrak edilmelidir. BM sürecini zaman yayıp Türk tarafını ve uluslararası camiayı oyalamaya kimsenin hakkı yoktur.” açıklamalarında bulundu.

ANASTASİADİS’İN MEKTUBU ERDOĞAN'A ULAŞMAMIŞ

Erdoğan, kendisine yöneltilen bir soru üzerine, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastastasiadis’in mektup gönderdiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını da ifade etti. Erdoğan, “Bana mektup ulaşmadı.” dedi.

"GİDİN KKTC'Yİ DE ZİYARET EDİN"

Uluslararası camianın KKTC’yi ziyaret etmemelerini eleştiren Erdoğan son olarak şunları söyledi: “Kuzey Kıbrıs’a uluslararası camianın yetkili diplomatları dışişleri bakanları hiç geliyor mu? Gelmiyor. Biz kendilerine bunu söylüyoruz. Bir de gidip KKTC’yi ziyaret edin diye. Daha yeni yeni görüşmelere başladılar. Bir ara bölge diye tutturdular. Ara bölgede bu işi yapıyorlar. Kardeşim gel birisini KKTC’de yap diğerini de Güney Kıbrıs’ta yap. Ne işe yarıyor bu ara bölge. Bu zaman kadar bir işe yaramadı. Bundan sonra temenni ediyorum ki işe yarasın.”