Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Ordusu'nun Kobani'ye havadan silah yardımında bulunmasını eleştirdi.

ABD Başkanı Barack Obama'ya, silah yardımının terör örgütlerinin eline geçeceği uyarısında bulunduğunu aktaran Erdoğan, " Peki PYD’ye ve IŞİD terör örgütüne geçen bu silahlarla ilgili olarak Türkiye bu işe olumlu baktı mı? Hayır bakmadı. Türkiye’ye rağmen Amerika bu işi yapmıştır.” dedi.

Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, Türkiye olarak teröre karşı olduklarını vurguladı. Erdoğan, şunları söyledi: “Amerika’nın da teröre karşı olduğunu, bu konudaki hassasiyetlerini bilen bir siyasetçi olarak, PYD ile PKK’nın aynı durumda olduğunu kendilerine (Obama'ya) telefon görüşmemde ifade ettim. O da bir terör örgütüdür, dedim. Dolayısıyla burada PYD’ye yapacağınız yardımlar bir terör örgütüne gitmektedir. Şu anda PYD saflarında PKK’nın lider kadrosunda olup orada savaşan kişiler var. Bunları da kendilerine ifade ettim."

200 PEŞMERGE KOBANİ'YE GEÇECEK

Kobani’de iş görecek iki önemli grup olduğunu ifade eden Erdoğan, Özgür Suriye Ordusu’nun birinci, Peşmergelerin ise ikinci tercihleri olduğunu ifade etti. Erdoğan, Peşmergelerin Türkiye üzerinden kontrollü bir şekilde geçmelerine müsaade edeceklerini bildirdiklerini aktardı. PYD’nin önce Peşmergeleri kabul etmediğini, sonradan kabul ettiğini belirten Erdoğan, 200 Peşmergenin Kobani’ye gitmesi üzerinde dün Kürt grupların anlaştığı haberini aldıklarını söyledi.

KOBANİ HASSASİYETİNİ SORGULADI

Obama ile görüşmesinde Kobani’nin ABD için değil, olsa olsa Türkiye için stratejik bir yer olabileceğini söylediğini aktaran Erdoğan, “Bu konuda hassasiyeti göstermesi gereken de biziz.” dedi. “Sivil halk zaten benim ülkeme geldi.” diyen Erdoğan, sadece Kobani’den 200 bin kişinin üç haftada Türkiye’ye geldiğini, Avrupa’ya sığınan toplam Suriyeli sığınmacı sayısının ise 130 binde kaldığına dikkat çekti.

“Bugüne kadar 300 bine aşkın insan Suriye’de öldürülürken tüm dünya neredeydi? Kobani’de bu kadar hassassınız da Suriye’nin tümünde niye bu hassasiyet yok. Irak’ın üçte biri IŞİD terör örgütünün işgali altında. Orada şu anda ne yapılıyor?” diye soran Erdoğan, bu soruların cevabının bulunması gerektiğini dile getirdi.