Alman basını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak cumhurbaşkanı seçimi öncesi gözaltılarla seçim manevrası yaptığını yazdı. Haberlerde, seçim için Erdoğan'ın darbe, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarını yürüten ülkenin yüksek rütbeli polislerini gözaltına aldırdığı yorumunda birleşti.

Türkiye’de yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda görev alan polislerin gözaltına alınması Alman medyasında geniş yer aldı. Erdoğan hükümetinin bazı üyelerinin ve iş adamlarının karıştığı yolsuzluk ve rüşvet olayını soruşturan polislerin tutuklandığına dikkat çeken basın, yolsuzluk soruşturmasından sonra binlerce polis, savcı ve hakimin yerini değiştirildiğini, soruşturmaların da durdurulduğunu hatırlattı.

‘Türkiye’de yolsuzluk: Erdoğan bir grup polisi tutuklatıyor’ başlığı ile haberi okuyucularına duyuran Der Spiegel şu ifadelere yer verdi: ‘Türkiye, yüksek rütbeli polislere karşı sert çıkış yaptı. Hala görev başında veya eski en iyi 50’den fazla polis gözaltına alındı. Gerekçe ise görevi kötüye kullanma. Erdoğan ve çevresinin yasal olmayan yollarla dinlendiği iddia ediliyor. Medyada ise Erdoğan’ın Gülen’e darbe vurmayı hedeflediği belirtiliyor. Polislerin tutuklamasına sebep olan olay ise Erdoğan hükümetinin üyelerine ve iş adamlarına yönelik rüşvet ve yolsuzluk, İran ile illegal altın ticareti ve inşaat yapılanmasında yasalara aykırı ruhsatların verilmesine yönelik soruşturma.”

‘Türkiye’de gözaltılar- Erdoğan 60’dan fazla polisi tutuklattı’ başlığını atan Stern, Erdoğan’ın birçok rütbeli polise karşı harekete geçtiğini yazdı. Stern şu ifadeleri kullandı: "Tutuklamalara sebep ise Erdoğan hükümetinin bazı üyelerine çevresindeki iş adamlarına yolsuzluk ve rüşvet operasyonu. Erdoğan geçtiğimiz pazartesi akşamı bir televizyonda verdiği röportajında Gülen Hareketi'ne yönelik mücadelesinin “Nefes almadan aralıksız“ devam edeceğini açıkladığını vurguladı.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Başbakan Erdoğan’ın polislere yönelik operasyonunu ‘karşıtlarına göz dağı vermek’ olarak yorumlarken, n-tv ‘Erdoğan’dan cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi muhaliflerine darbe mi?’ mi başlığını kullandı.

‘Erdoğan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu yapan polisleri tutuklattı’ diyen Tagesspiegel şu ifadelere yer verdi: “Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi karşıtlarına darbe vurmak için onlarca polisi gözaltına aldırdı. Gözaltılarda, Erdoğan’ın oğluna da gözaltı kararı olan rüşvet ve yolsuzluk soruşturması önemli rol oynuyor. Erdoğan bu uygulanmadan hızlı şekilde memurları değiştirdi. Yolsuzluk soruşturmasında yasal olmayan inşaat ruhsatları, devlet arazilerinin usulsüz şekilde satılması ve İran ile illegal altın ticareti yer alıyor. Kamuoyuna yansıyan ses kayıtlarında Erdoğan’ın da yolsuzluğa karıştığı görülüyor. Fakat Erdoğan bu iddiaları kabul etmiyor. Yolsuzluk soruşturmasından sonra Erdoğan binlerce polis, savcı ve hakimin yerini değiştirdi ve soruşturmayı durdurdu.”

Süddeutsche Zeitung, “Türkiye’de yolsuzluk iddiaları: Onlarca polis gözaltında” başlığını atarken,Tagesschau “Türkiye’de yüksek rütbeli polisler gözaltında- Erdoğan’ından muhaliflerine karşı bir darbe mi?” diye sordu.