Muhaliflerin oluşturduğu Suriye Müzakere Komitesi Başkanı Nasr al-Hariri, İran’ın “haydut bir devlet” olduğunu söyleyerek Duma’daki gaz saldırısında Şam’a kimyasal desteği verdiğini öne sürdü.

Londra'daki temasları sırasında İngiliz Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile görüşen Hariri, ABD'nin İran'la mücadelesinde yeni bir yaklaşım olarak İran nükleer anlaşmasından çekilmesini de olumlu karşıladığını dile getirdi.

Suriye Müzakere Komitesi Başkanı Nasr al-Hariri, “Dünyada Suriye kadar İran'ın kötücül nüfuzunu açıkça hisseden bir başka devlet yoktur” dedi.

"SURİYE MUHALEFETİ İÇİN GERÇEK BİR FIRSAT"

Hariri, Trump'ın İran'la nükleer anlaşmadan çekilmesinin ise “doğru yönde bir adım” olduğu değerlendirmesini yaparak bunun Amerika'nın Tahran'ın Suriye'deki nüfuzunu zayyıflatması yönünde Suriye muhalefeti tarafından desteklenmesi için “gerçek bir fırsat” olduğu yorumunu yaptı.

"FAKAT YETERLİ DEĞİL"

Kendi açısından, “Bu bölgede İran'ın nüfuzunu sınırlandırmak için yeterli olmadığını” belirtti.

"HAYDUT DEVLET İRAN"

İran'ı “haydut devlet” olarak tanımlayan Hariri, Tahran yönetiminin Suriye'de 100 bin kadar askeri ve militanı olduğunu ve bunların bir “işgal ordusu” teşkil ettiğini söyledi. Suriye'nin Irak'tan sonra “bölgede İran projesinin merkezi olduğunu” belirten Hariri, Irak'ın “tamamen İran'ın ellerinde olduğunu” söyledi.

"ESED MÜZAKERELERDEN KORKUYOR"

Hariri, Suriye hükümetinin yeni bir Suriye anayasası oluşturulması ve geçiş anlaşması için BM destekli Cenevre Barış Görüşmeleri'nin yenilenmesini engellemeye çalıştığını da söyledi. BM'ye bir komite oluşturulması için yetki verilmediğini “…Esed müzakerelerden korkuyor” diyerek açıkladı.

Kaynak: Time Türk