İran Mehr Haber Ajansı’ndan geçtiğimiz hafta aktarılan bir habere göre Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed, İran’lı General Hüseyin Hemedani olmasaydı koltuğunu terk edecekti. Suriye’de savaşırken öldürülen Hemedani’nin Esed’i Şam’daki sarayı terk etmeme ve koltuğunu bırakmamaya ikna ettiği iddia edildi.

İran'ın eski Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Ali Ağa Muhammedi, IŞİD elemanları başkanlık sarayındaki ofisine iyice yaklaştıklarında Esed'in neredeyse iktidarı terk edeceğini iddia etti.

"SİVİLLERE SİLAH DAĞIT"

Suriye haber sitesi Zaman al-Wasl'dan yapılan çeviriye göre ise Suriye'de çatışırken öldürülen General Hemedani'nin kendisine, endişe etmemesi gerektiğini 10 bin sivile silah dağıtarak ve onları örgütledikten sonra tehdidi uzakta tutabileceğini söylediği aktarıldı.

"SURİYE ORDUSU BUGÜN İSRAİL'İN UÇAĞINI DÜŞÜREBİLECEK GÜÇTE"

Muhammedi, "Kumandan Hemedani 80 bin Suriye'li militanı silah altına topladı. Hizbullah'ın da müdahalesiyle Suriye ordusu güçlendi ve bugün Suriye ordusunun Siyonist bir hava aracını düşürebildiğini gözlemliyoruz” diye ekledi.

HEMEDANİ SURİYE'DE ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Devrim Muhafızları eski kumandanı Hüseyin Hemedani'nin ise 2015'te Halep'te Muhalifler tarafından öldürüldüğü ifade edildi.

ESED'İN KOLTUĞU TERK ETMESİNİ İSTEMEDİLER

Eski Fin Başkan Martti Ahtisaari 2012'de "Rusya'nın bir barış anlaşmasının parçası olarak koltuğu terk edebileceğini" önermişti.

Ahtisaari bu planın Amerika, İngiltere ve Fransa tarafından reddedildiğini, bu ülkelerin otokrat Esed rejiminin isyancıların kazanır gibi göründüğü o dönemde düşeceğinden emin olduklarını dile getirdi.

BİNLERCE DEVRİM MUHAFIZI ESED'E DESTEK İÇİN GÖNDERİLDİ

İran, Rusya ve Hizbullah ise sekizinci yılına giren savaşta Esed rejimini desteklediler. İran ise gerileyen Esed rejim güçlerini desteklemek için binlerce devrim muhafızını bölgeye gönderdi.

İsyancıların ise uzun süredir herhangi bir barış anlaşması imzalanmadan görevden çekilmesini istedikleri aktarıldı.

Kaynak: Time Türk