Filipinler'de bir hafta boyunca etkili olan tropikal fırtına Mario sonucu muson yağışları başta başkent Manila ve çevresindeki birçok şehirde su baskınları ve sele sebep oldu. Hükümet fırtınanın etkili olduğu yerlerde kırmızı alarm seviyesine geçerek, önlemler aldı.

Pazar gününe kadar devam eden tropikal fırtına Mario, şiddetli yağış ve sel felaketine yol açtı. Filipinler Ulusal Afet Risk Azaltma Yönetimi (NDRRMC) tarafından afetin resmi bilançosu 11 ölü, 12 yaralı şeklinde açıklandı. Sel sonucu 2 kişiden ise haber alınamıyor.

NDRRMC'nin bugün yaptığı açıklamaya göre, afetin en çok etkili olduğu Manila, Ilocos, Merkez ve Güney Luzon, Bicol, Merkez Visayas, Cordilera bölgelerinde bir milyondan fazla insan sel felaketinden etkilendi. Binlerce kişinin ise bu bölgelerde kurulan tahliye merkezlerinde kaldığı bildirildi.

Ilocos, Merkez ve Güney Luzon ve Cordillera bölgesinde 425 evin yıkıldığı, yüzlerce evin ise kullanılamaz halde olduğu açıklandı.

Metro Manila, Ilocos ve Merkez Luzon'da toplam 81 yolun ve 6 köprünün sel nedeniyle kullanılamaz durumda olduğu belirtildi.

Bayındırlık ve Karayolları Dairesi, Luzon bölgesinde en az 22 karayolunun hala kapalı olduğunu kaydetti.
Selden etkilenen şehirlerde ulaşım zor olduğu için okullar tatil edildi.

Yılda ortalama 20 fırtınanın yaşandığı Filipinler`de, 2009 yılında 40 yılın en büyük sel felaketi meydana gelmişti.