Filistinli şair Facebok'ta yayınlanan şiirleriyle terörü kışkırtmak ve terörist bir örgütlenmeyi desteklemek suçlamasına maruz kaldı.

2015 yılında Facebook'ta yayınladığı bir şiiri nedeniyle tutuklanan ve yaklaşık üç yıl boyunca ev hapsinde tutulan Dareen Tatour hakkında bir İsrail mahkemesi terörü kışkırtmak ve terörsit bir örgütü desteklemekten hüküm verdi.

BİR ŞİİR VE BİR GECE BASKINI

36 yaşındaki Filistin vatandaşı Tatour Face book sayfasından “Qawem Ya Sha'abi, Qawemhum” (“Diren benim halkım, diren onlara”) adlı şiiri dışında birçok şiir yayınlamıştı. Suçlamaya konu olan şiiri ise 2015 yılında Kudüs ve Hebron baştaolmak üzere İsrail güvenlik güçlerine ve sivillere yönelik bıçaklamalar ve araçlara saldırılar suçlamasına karşı Filistinlilerin gösterilerinden birkaç gün sonra yayınlanmıştı. Polis aynı günün gecesi Tatour'un evine baskın düzenledi ve genç şairi tutukladı.

DIŞ DÜNYAYLA İLETİŞİM KURMASI YASAKLANDI

Tutuklanmasının ardından Tatour üç ay hapsedildi ve salıverildikten sonra ev hapsinde tutulmaya başlandı. Takmak zorunda kaldığı bir bileklikle takip edilen Tatour'un internet, telefon ve diğer iletişim kanallarını da kullanması yasaklandı.

Tatour, “Mahkeme beni terörden suçluyor. Bu benim terörümse o halde ben dünyaya sevgi terörü veriyorum” dedi.

2016 yılının Temmuz ayında Alice Walker ve Dave Eggers da dahil olmak üzere 150'den fazla edebiyatçı Tatour'la dayanışma mektubu imzaladı. Tatour'un hapsedilmesi “İsrail'in bütün Filistinlilere uyguladığı baskının büyük bir örneği” olarak kabul edildi. 1000'den fazla İsrailli de Ağustos 2017'de Tatour'un salıverilmesi için dilekçe imzaladı.

"BU ÜLKEDE ÜMİTVAR OLAMAYIZ"

Ümitvar mısınız diye sorulduğunda şair, “Pek değil. Ümitvar kalmaya çabalıyorum. Kitabımda elleri kelepçeli bir şiir var. Yeteri derecede korkunç şekilde gerçek oldu. Bu ülkede bizler çok fazla ümitvar olamayız, fakat ben elimden geleni yapmaya çalışıyorum” diye konuştu.

Kaynak: Time Türk