Finlandiya hükümeti, Afrika’daki insanlara yardım edilebilmesi için sosyal yardımlaşma kuruluşlarına verdiği yıllık 440 milyon Euro yardımın kullanılmadığını belirterek, bu miktarı azaltacağını açıkladı.

Afrika’daki insanlara yardım edilebilmesi için yardım kuruluşlarına yıllık 440 milyon Euro bütçe ayıran Finlandiya, bu bütçenin kullanılmadığı açıklayarak yardım parasında ciddi oranda kesintiye gidecek. Finlandiya her sene yüz milyonlarca Euro parayı Afrika’ya ulaştırılabilmesi için sosyal yardımlaşma derneklerine veriyordu. Özellikle son iki yılda verilen paraların yardım dernekleri tarafından kullanılmadığı ortaya çıktı. Geçen seneden kalan 80 milyon Euro yardımın ise devlet kasasında beklediği ancak kimse tarafından da kullanılmadığı ifade edildi.

Finlandiya’nın Afrika’ya yardım edebilmesi için zaten milyonlarca Euro borç para aldığını söyleyen Maliye Bakanlığı yetkilisi Berndt Lindman, “Devlet zaten borç alarak bu yardımları gerçekleştiriyordu. Artık yardımlarda kısıtlamaya gidilecek. Bunun asıl sorumlusu dışişleri bakanlığıdır. Çünkü bütçenin gerçek giderlerle örtüşmesi lazımdı ve yurt dışı yardım planlamasında bariz hatalar yapıldı. Yardım kuruluşlarına verilen yıllık 440 milyon Euro 100 milyona indirildi.” diye konuştu.

Yardım paralarının düşürülmesine tepki gösteren Geliştirme Politikası ve Planlayıcı Büro Şefi Timo Olkkonen, “Yardım paraları ihtiyaç oldukça kullanılıyordu bu yüzden paraların kesintiye uğramasını çok gereksiz bir fikir olarak değerlendiriyorum.” dedi.