Fransa'nın başkenti Paris, Gazze'ye destek için toplanan binlerce göstericiye ev sahipliği yaptı.

Sivil Toplum Kuruluşları, sendikalar, siyasi partiler ve birçok milletvekillinin katıldığı Gazze'ye destek yürüyüşüne bir grup antisiyonist Yahudi de destek verdi. 'Katil İsrail işbirlikçi Hollande,' 'Dayan Filistin', 'Katliam ve kolonizasyonlara son' sloganları arasında yürüyen göstericiler, dünyaya İsrail'in Gazze'ye yönelik gerçekleştirdiği saldırılara sessiz kalmaması çağrısında bulundu.

Yürüyüşe katılan, geçtiğimiz seçimlerin cumhurbaşkanı adayı ve İşçi Mücadelesi (LO) Sözcüsü Nathalie Arthaud, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, ''İsrail devletinin bütün askeri imkanlarını seferber ederek uyguladığı terörist politikaları kınamak için buradayız'' ifadelerini kullandı. İsrail'in saldırılarıyla bütün Gazze halkını bombalar altında boğmaya çalıştığını belirten Arthaud, Filistin halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını göstermek istediklerini kaydetti.

"İSRAİL'İN ARKASINDA AMERİKA VE FRANSA VAR"

Nathalie Arthaud, İsrail'in saldırgan politikalarında 2. ülkelerin desteğine de dikkat çekerek, ''İsrail bu politikalarını Amerika ve Fransa'nın desteği olmadan gerçekleştiremez. Bugün Gazze'de yaşanan dramda bizim kendi hükümetimiz de işbirlikçi konumunda. Hollande hükümetinin bu politikalarını da kınıyoruz'' dedi.

Fransa'nın en büyük sendikalarından CGT Paris bölgesi Genel Sekreteri Laurent Pagnier de Gazze'de yaşananların kabul edilemez olduğunu vurgulayarak acilen ateşkes sağlanması gerektiğini söyledi. Gazze halkının katledildiğini dile getiren CGT yetkilisi, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Filistin sınırlarına İsrail'in saygı göstermesi gerektiğini aktardı. Yürüyüşe katılan Fatıma Abarrouk ise, ''Bugün Filistin'i savunmak için buradayız. İsrail devleti tarafından gerçekleştirilen katliamlara dur demek istiyoruz. Bütün Filistin halkı için mücadelemizi sürdüreceğiz'' dedi.

FRANSALI TÜRKLER YÜRÜYÜŞE BAYRAKLARIYLA KATILDI

Gazze'ye destek yürüyüşüne Fransa'daki Türk vatandaşları da ellerinde Türk bayraklarıyla destek verdi. Paris'te oturduğunu kaydeden Ahmet Güneş, Gazze'de yaşanan zulme tepki için eyleme katıldığını belirterek, ''Hiçbir insana yapılan böyle bir zulüm kabul edilemez'' diye konuştu.

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı yürüyüş, Paris'in Denfert Rochereau meydanından Fransa Ulusal Meclisi yakınındaki Invalides arasında gerçekleştirildi. Eyleme katılım sayısını polis 15 bin olarak açıklarken gerçek rakamın ise bu sayının çok üzerinde olduğu belirtildi. Organizatörlerden, Fransa-Filistin Dayanışma Derneği ise katılımın 25 binin üzerinde olduğunu açıkladı. Yürüyüş, Gazze'de hayatını kaybedenler için Invalides meydanında gerçekleştirilen 1 dakikalık saygı duruşuyla son buldu. Paris'in yanı sıra Lille'de de 2 bin kişi, İsrail'in Gazze saldırısını kınamak için yürüyüş gerçekleştirdi.

Geçen hafta sonu Gazze'ye destek gösterisine hükümet izin vermemiş, yasaklı yürüyüşe katılanlara da polis gaz bombalarıyla müdahale etmişti. Çıkan olaylarda 45 kişi gözaltına alınmıştı.