Fransa'da, cumhurbaşkanı seçimleri için oy verme işlemleri başladı. Sabah 08.00'de açılan sandıklarda vatandaşlar randevu alarak oy kullanabiliyor.

Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Hakkı Akil de sabah saatlerinde Paris Villepinte Fuar ve Kongre Merkezi'nde kurulan sandıklara gelerek oyunu kullandı. Oy verme işlemi sonrası konuşan Akil, ilk defa vatandaşların yurt dışında oy kullandığını belirterek, "Devletimiz vatandaşlarımızın uzun yıllardır beklentisine bu sene itibariyle cevap vermiştir." ifadelerini kullandı.

Akil, bu sene organizasyonun yurt dışında ilk defa yapıldığı için aksaklıklar olabileceğine de dikkat çekerek, "Ama görebildiğim kadarıyla şuanda gayet medeni şartlar içinde vatandaşlarımız oylarını kullanmaktadırlar." dedi.

Büyükelçi Akil, tüm yurt dışındaki seçmen sayısının 2 milyon 780 bin olduğunu da belirterek, seçimlerin tatil dönemine denk gelmesi nedeniyle ilk turda kaydını yaptıran vatandaş sayısının sadece 248 bin olduğunu aktardı. Akil, Fransa genelinde ise seçmen sayımın 299 bin, birinci tur için kayıt yaptıran vatandaş sayısının ise 29 bin 329 olduğunu duyurdu. Bu rakamın da tüm yurt dışındaki seçmenlerin yüzde 9'una tekabül ettiğini belirtti. Paris Büyükelçisi, 2015'deki genel seçimlerde seçim tarihinin tatil dönemine rastlamayacağı için katılımın çok daha yüksek olacağını söyledi.

Fransa'da Paris ve çevresi için 42 sandık kurulurken, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Strasbourg'ta 26, Lyon'da ise 23 sandıkta oy kullanılabilecek. Seçimlerde, Fransa’da yaşayan fakat oturma izni bulunmayan Türkler oy kullanabilecek. Oy kullanacak kişilerden sadece üzerince T.C. kimlik numarasının yer aldığı pasaport ya da nüfus cüzdanını göstermesi istenecek.

Fransa'da ilk tur için oy verme işlemleri 3 Ağustos günü son bulacak.