Dünya Anayasa Mahkemeleri Kongresi’nde konuşan Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, “Güç ve menfaat, hukuk ve nizamın önüne geçerse, toplumda ayrışmalar ve çatışmalar baş gösterir.” dedi.

3. Dünya Anayasa Mahkemeleri Kongeresi bu kez Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlendi. 2009 yılında Güney Afrika’da, 2011 yılında Brezilya’da ve bu yıl Güney Kore'de düzenlenen kongreye 100’den fazla ülkeden 350 hukukçu katıldı. Katılımcılar arasında farklı ülkelerden 50 Anayasa Mahkemesi başkanı, 13 Anayasa Mahkemesi hakimi olduğu bildirildi.

Kongrede konuşan Güney Kore Devlet Başkanı Park, günümüz dünyasındaki hukuki problemlere yönelik mesajlar verdi. “Son zamanlarda tüm dünyada bir iki kutba doğru kayış görülüyor. Bu her ülkede toplumsal ayrılıklara neden oluyor.” ifadelerini kullanan Park, “Güç ve menfaat, hukuk ve nizamın önüne geçerse, toplumda ayrışmalar ve çatışmalar baş gösterir.” diye konuştu. “Böyle zor zamanlarda hukuk karşısından herkesin eşit olması ilkesi zayıfları koruma altına alınmış olur. İşte bu dönemlerde zaman bize Anayasa Mahkemelerinin manasını ve önemini tekrar bize öğretir.” ifadelerini kullanan Park, gelen misafirlerden daha güçlü bir işbirliği ile uluslararası manada hukukun üstünlüğünü tesis etmeleri yönünde ricada bulundu.