Güney Kore ordusunun herhangi bir savaş durumunda, ABD kontrolüne geçmesine ilişkin mevcut anlaşmanın süresinin uzatıldığı bildirildi.

ABD'ye ziyarette bulunan Güney Kore Savunma Bakanı Han Min-koo, meslektaşı Chuck Hagel ile bir araya geldi. Toplantı sonunda, bir savaş durumu halinde, ülkedeki askeri kuvvetlerin ABD kontrolüne geçmesine ilişkin anlaşmanın (OPCON) süresinin uzatıldığı açıklandı.

En son 4 yıl uzatılarak 2015 yılına kadar geçerli olacak anlaşma, son görüşmelerle beraber 2020 yılına kadar uzatılmış oldu. Buna gerekçe olarak ise Kuzey Kore'den gelen tehditlerin devam etmesi gösterildi.

Öte yandan anlaşma süresinin 2015 yılında bitmesi halinde, ABD üssünün başkent Seul'ün kuzeyindeki Pyeongtaek bölgesine taşınması öngörülüyordu. Ancak, sürenin uzatılmasıyla beraber ABD garnizonunun bulunduğu üs, Yongsan bölgesinde faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek.

ABD, Güney Kore'de bölge güvenliği sağlamak için 28 bine yakın asker bulunduruyor. Güney Kore'nin ise halihazırda 639 bin askeri bulunuyor. OPCON anlaşmasına göre savaş durumunda tüm bu askerlerin kontrolü ABD'nin eline geçiyor.