Hac farizası için kutsal topraklarda bulunan milyonlarca hacı adayı, Hz. Adem ile Hz. Havva'nın dünyada buluştukları ve Peygamber Efendimiz'in Veda Hutbesi'ni irad ettiği Arafat'a çıkmaya hazırlanıyor.

Otellerinde bekleyişlerini sürdüren hacı adayları, büyük heyecan yaşadıklarını dile getirdi. Arafat'ta mahşer provası yaşayacaklarını ifade eden hacı adayları, Türkiye ve İslam dünyası için dua edeceklerini anlattılar. Kimi hacı adayları ise Kabe'ye uzak mesafedeki otellere yerleştiklerini, taksi ücretlerinin fahiş fiyat istemesi sebebiyle Beytullah'a sık gidemediklerinden yakındı.

Mekke’nin yaklaşık 25 kilometre dışında bir bölge olan Arafat'a çıkmak için bayramdan iki gün önce (Zilhicce 8), gece Mina'da geçiriliyor. Arefe günü sabah güneş doğduktan sonra ihramlı olarak Arafat’a hareket ediliyor. Arefe günü boyunca namazlardan başka, telbiye, zikir, tesbih, dua ve istiğfar gibi ibadetler yapılıyor. Vakfe esnasında ayakta durmak, oturmaktan daha faziletli sayılıyor. Vakfe, bir yerde bir süre durmak veya beklemek manasına geliyor. Arafat vakfesi, Peygamber Efendimiz'in (s.a.s.) 'Hac, Arafat’tan ibarettir' hadisiyle önemini belirttiği haccın önemli bir rüknü. Süresi içinde Arafat’ta bulunamayanlar o sene hacca yetişememiş oluyor.