İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, güvenlik kuvvetleri, polislerin ve istihbarat servisinin yetkilerinin artırılacağını açıkladı.

İngiltere Terörle Mücadele ve Güvenlik Daire Başkanlığı’nın hazırladığı yeni güvenlik tasarısı için İngiliz içişleri bakanı, son dönemde ülkede artan terör tehdidine karşı alınan önlemlerin zamanlamasının doğru olduğunu savundu.

Yeni yasa tasarısına göre, terörle mücadelede okullar, üniversiteler ve konseylerle işbirliği yapılacak. İnternet sağlayıcıları ise bireysel kullanıcıların tanımlanabilmesi için IP adreslerini muhafaza edecek. Fakat İçişleri Bakanı Theresa May, şüpheli kullanıcılara yine de tam erişim sağlanamadığına işaret ederek, koalisyon hükümet üyeleriyle konu hakkında henüz anlaşmaya varılmadığını belirtti. Telekomünikasyon ve iletişim yasa tasarılarının genel seçimden sonra tam olarak şekil alacağını vurgulayan içişleri bakanı, terör tehdidine karşı polisin erişiminin kolaylaştırılması gerektiğini savundu.

Öte yandan, güvenlik kuvvetleri şüpheli bulunan kişileri ülkenin başka bölgesine götürme yetkisine sahip olacak. Terör örgütlerine katılmak amacıyla ülkeden ayrılmaya çalışanların pasaportlarına sınır kapılarında 30 gün boyunca el konulabilecek. Talebe göre güvenlik güçleri havayollarına ait yolcu listelerine anında ulaşabilecek. Terör örgütlerine fidye sağladığı tespit edilen sigorta şirketleri yasaklanacak. Firmalar, kimliklerin belirlenebilmesi için belirli zamanda kullanılmış cep telefonu ve bilgisayar bilgilerini polisle paylaşmak zorunda kalacak.