Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u elinde bulunduran DEAŞ’a yönelik operasyonlar hız kesmeden sürüyor. 10 Haziran 2014 tarihinde DEAŞ teröre örgütü mensuplarının işgali sırasında silahlarını ve askeri araçlarını bırakarak kenti terk eden Irak ordusu, şehri geri almak için uluslararası koalisyon güçlerinin desteğiyle 17 ekimde başlattığı operasyonda ciddi mesafe kaydetti.

Musul’un doğu yakasında geçen ay kontrolü tamamen ele geçiren Irak güçleri, 19 Şubat’tan itibaren batı yakasını terör örgütü DEAŞ’tan kurtarmaya yönelik operasyona başlamıştı. Musul’un batısındaki kara ve hava saldırılarında terör örgütü DEAŞ ağır kayıplar veriyor. Bugün gerçekleşen operasyonda 151 DEAŞ mensubu öldürüldü.

Operasyonların Irak’ın DEAŞ’tan temizleninceye kadar süreceğini söyleyen Musul Askeri Valisi Binbaşı Riyad Celal, Musul’da bazı bölgelerin DEAŞ’tan kurtulmasından sonra çevre temizliğine başladıklarını açıkladı. Teröristlerden kalan çok sayıda malzemeyi imha çalışmalarının sürdüğünü belirten Binbaşı Celal, Irak halkına güvenlik ve sağlık hizmetleri vermeye başladıklarını kaydetti.

Bu arada Irak Savunma Bakanlığı tarafından Musul sokaklarında çekilen ve halkın görüşlerini de yer verilen görüntüler medyaya servis edildi. DEAŞ esaretinde geçen iki buçuk yılın ardından ilk kez rahat ettiklerini anlatan bir Iraklı kendini görüntüleyen kameralara,"Allaha şükür DEAŞ’tan kurtulduk” diye seslendi.

Bir başka Iraklı ise, “Savaşın başından beri güvenlik güçleriyle iletişim kuruyoruz. Şu an Musul şehrinin sol sahilindeyiz. Ordu, şehrimizi koruyor. Askerler bize hem tıbbi hizmet veriyor hem d e yardım ediyor”dedi.

Öte yandan operasyona katılan bir diğer komutan ise, “Halkın güvenliğini sağlamak ve insani yardım görevimiz. İlk olarak Soumra pazarını ve ikinci olarak Misak semt pazarını hizmete açtık. Savaştan geriye kalan kalıntıları da temizleyeceğiz” diye konuştu.