Irak güvenlik güçleri ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları arasında çıkan çatışmalar nedeniyle, 22 bin sivil bölgeden göç etmek zorunda kaldı.
Bağdat'ın güneyindeki Sünni nüfusun yoğun olarak yaşadığı Anbar bölgesinde militan gruplar ile Iraklı güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların ortasında kalan siviller, çareyi evlerini terk etmekte buldu. IŞİD militanlarını ülkeden çıkartmak için Irak ordusunun başlattığı operasyonlar yaklaşık 6 aydır devam ediyor.

Irak Göç ve Mülteciler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Anbar'ı terk ederek başkent Bağdat'a yerleşen ailelerin sayısının 7 bin 808'e çıktı. Bakanlık Kuzey Irak Kürt bölgesine de çok sayıda sivilin güç ettiğini duyurdu. Açıklamaya göre Kürt bölgesine kaçan sivillerden 5 bin aile Erbil'e, bin 144 aile Süleymaniye'ye, 500 aile ise Duhok'a yerleşti. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) raporlarına göre ise bu sayının 140 bini bulduğu belirtiliyor. Anbar bölgesinde yaşanan şiddet olaylarının 2006-2008 yılları arasında Irak’ta yaşanan mezhep mücadelenin ardından oluşan en büyük iç göç dalgası olduğuna dikkat çekildi.

Suudi Arabistan, Ürdün ve Suriye sınırındaki Anbar, Irak’ın en büyük vilayeti ve nüfusun çoğunluğu Sünni Araplardan oluşuyor.