Saddam Hüseyin’in devrilmesiyle birlikte ABD, bugüne kadar devam eden bir ölüm ve bölünme fırtınasını başlattı.

Iraklı liderler, sıradan Iraklıların şüpheci kalmasına rağmen, işgalden bu yana ülkenin en iyi durumda olduğu konusunda ısrar ediyorlar.

Iraklı şii liderler, Mayıs ayı için planlanan ulusal seçimlere umut vermenin bir sebebi olduğuna işaret ediyor.

19 Mart 2003’ün ilk saatlerinde Bağdat, ABD’nin hava saldırıları ile Saddam Hüseyin rejimini devirmek için “şok” saldırı başlatarak uyandı.

ABD başkanı George W. Bush, kısa bir süre sonra, “Amerikan ve koalisyon güçleri Irak’ı silahsızlandırmak, halkını kurtarmak ve dünyayı ciddi tehlikelerden korumak için askeri operasyonların ilk aşamasında” dedi.

İstiladan önce Saddam, ABD ordusu Kuveyt’ten Irak’a girerken saklandı.

Aylar sonra memleketi Tikrit’in dışındaki bir kuyudan sürüklenerek çıkarıldı, daha sonra insanlığa karşı işlenen suçlardan yargılandı.

Saddamın yakalanması kolay kısımdı. Halk, Amerikan işgalcilerine karşı uzun bir kanlı savaşa başladı.

İzleme örgütü Irak’ta, 2003’te 268.000 sivilin ölümünü kaydetti.

Irak topraklarına İran’ın müdahalesi ile Sünni ve Şii mezhep savaşı başladı. ABD ve İran destekli şii grupların Irak halkına uyguladığı insanlık dışı muameleler sonucu El Kaide grubu savaşa dahil oldu.

Irak’lı 34 yaşındaki Mahmud Zaki “Zengin olmak istemiyorum, iyi bir yaşam sürmek istiyorum, güvende olmak istiyorum, ailemin güvende olmasını istiyorum” dedi.

Zaki, Amerikanın Irak’taki hapishanelerinde iki yıl boyunca sahte suçlamalarla tutuklu kaldı.

Amerikan işgalinden en fazla kazanım elde etmeye çalışan gruplardan biri de Kuzey Irak Kürtleri oldu.

Iraklı Kürt lider Mesud Barzani, geçtiğimiz eylül ayında az miktarda uluslararası destek alan bağımsızlık referandumu gerçekleştirdi.

Kaynak: Asyanın Sesi