İspanya merkez hükümeti ile bağımsızlık yanlısı referandum düzenlemek isteyen Katalonya Özerk Yönetimi arasında adeta hukuk savaşı yaşanıyor.
İnce hesapların yapıldığı bugünlerde Madrid, Katalonya Parlamentosu’nda oylanan referandum yasasını Anayasa Mahkemesi’ne götürmek için Resmi Gazete’de yayınlanmasını bekliyor.
Ancak yasayı yayınlatmadan bekleten Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas’ın 9 Kasım’da referandum düzenleyebilmek için aynı tarihte erken seçim kararı alacağı konuşuluyor. İspanya Anayasa Mahkemesi referandumu iptal etse bile, Katalonya Özerk Bölgesi’ndeki erken seçime müdahale etme yetkisi yok. Erken seçimi referandum niteliğine büründürecek olan Katalan lider, seçimlerde verdiği referandum sözünü de tutmuş olacak.

Seçim kanununa göre, ilan edildikten 54 gün sonra yapılması gereken erken seçim kararının önümüzdeki günlerde Katalan hükümeti tarafından alınması bekleniyor.

İspanya İçişleri Bakanı Jose Fernandez Diaz, Dışişleri Bakanı Garcia Margallo’nun “Katalonya’nın özerkliği elinden alınabilir” sözlerini yalanladı.

Diaz, “Ben hükümetin, 9 Kasım referandumunu engellemek için Katalonya’nın özerkliğini kaldıracağına dair bir şey duymadım” ifadelerini kullandı.

Bu arada Katalonya Bölgesi’ndeki 947 belediyeden 670’i (yüzde 70) referandum düzenleme kararına destek verdiğini açıkladı.