The Jeruselam Post’un haberine göre İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İran’ın Akdeniz’de herkese karşı “açık bir tehdit” oluşturduğu gerekçesiyle savaş gemileri ve denizaltılar için askeri üsler kurmak istiyor. Bunun için de Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi ile yakın ilişki içerisinde...

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Devlet Başkanı Nicos Anastasiadis ve Yunan Başbakanı Alexis Çipras ile Kıbrıs'ta bir araya geldiği üçlü bir zirvenin ardından konuşan Netanyahu, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasındaki yakın işbirliğinden de söz etti.

DÖRDÜNCÜ KEZ BULUŞTULAR

Lefkoşa'da gerçekleştirilen toplantı üç lider arasında son iki buçuk yılda gerçekleştirilen dördüncü buluşma olarak kayıtlara geçti. Toplantının ise enerji, ekononik sorunlar, Suriye ve İran gibi bölgesel sorunlara da odaklandığı aktarıldı.

NETANYAHU'DAN GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ VE YUNANİSTAN'A: BU HEPİMİZİN ORTAK SAVUNMASI

Netanyahu, “Sanırım herkes İran'ın kötücül eğilimlerini tanıyor ve sanırım herkes İsrail'in kendini savunma hakkını da tanıyor çünkü bu gerçekten hepimizin ortak savunması” şeklinde konuştu.

İSRAİL'iN VAROLUŞ HAKKI

Anastasiadis ise herhangi bir kimsenin İsrail'in varoluş hakkına meydan okumasının “hayal edilemez” olduğunu söyleyerek, "İran tam olarak bunu yapmaktadır" şeklinde konuştu.

“İRAN BİZİ YIKMAK İÇİN SURİYE'YE TEHLİKELİ SİLAHLAR YERLEŞTİRMEK İSTİYOR”

Açıklamalarında, İran'ın her gün İsrail'in yıkılmasını ve yeryüzünden silinmesini açıkça dillendirdiğini belirten Netanyahu, "İran bize ve bölgede herhangi birine karşı katıksız öfke gösteriyor; bu dünyaya yayılmış bir terör şebekesi, şimdi de Suriye'de İsrail'in yıkılması amacına hizmet etmek için çok tehlikeli silahlar yerleştirme arayışında" dedi.

ANASTASİADİS: KIBRISLI TÜRKLERLE GÖRÜŞMEYE BAŞLAMAYA HAZIRIZ

Anadolu Ajansı'nın bildirdiğine göre ise Rum lider Anastasiadis , Çipras ve Netanyahu'yu Kıbrıs sorunu konusundaki son gelişmeler hakkında bilgilendirdi. Rum kesiminin Kıbrıslı Türklerle görüşmelere başlamaya hazır olduğunu söyledi.

Ayrıca yapılması planlanan Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı Projesi (East Med) konusunda üç ülke arasında iş birliğinin önemine değinerek, bunun hem ülkeleri hem de bölgenin refahı için hayati değere sahip olduğunu aktardı.

ÇİPRAS: AMERİKAN İNİSİYATİFİ FİLİSTİN MESELESİNDE TEMEL OLMALI

Yunanistan Başbakanı Çipras da East Med projesinin 2018 yılı içerisinde imzalanacağını açıkladı. Kıbrıs meselesinin adil ve kalıcı bir çözüme ihtiyaç duyduğunu belirten Çipras, Filistin meselesinin çözümünde ise Amerika'nın inisiyatifinin çözüm için temel oluşturması ümidini dile getirdi.

Üç ülkenin bir sonraki zirvesinin ise üç ülkenin ilişkilerinin siber ve yüksek teknoloji boyutlarına odaklanarak Beersheba'da yapılmasının planlandığı belirtildi. Netanyahu, “Beersheba dünyanın en muhteşem siber şehirlerinden biri oluyor” dedi.

Kaynak: Time Türk