Filistinli gazeteciler Facebook'un İsrail'in suçlarına ortaklık ettiğini belirtiyor.

Onlarca Flistinli gazeteci sivil toplum örgütü Gazeteciler Destek Cemiyeti eliyle Facebook'u protesto etti. Facebook'un Filistin'den açılan hesapları düzenli olarak engellediğini söylediler.

Al-Jazeera'ye göre, Gazze'de BM ofisi önünde toplanan medya çalışanları ellerinde “Facebook İsrail'in suçlarına ortaktır.”, “Facebook İsrail işgalinden yanadır.” pankartlarını taşıdı.

"DÜZMECE BAHANELERLE HESAPLAR KAPATILIYOR"

Hamas sözcüsü Salama Maarouf, Facebook'u Filistin'den 200 hesabı geçen yıl, 100'den fazla hesabı da 2018'de sınırlandırmakla suçladı. Maarouf, Facebook'un “düzmece bahanelerle” hesapları engellediğini ifade etti.

Hamas sözcüsü Facebook'un “Düşünce ve ifade özgürlüğünün büyük bir ihlal edicisidir.” diyerek İsrail facebook hesaplarının yüzde 20'sinin “Filisitinlilere karşı şiddeti açıkça kışkırttığını” ekledi.

İSRAİLLİLERİN HESAPLARINA DOKUNAN YOK

Maarouf ayrıca, “Filistinlleri öldürmek çağrısıyla durum paylaşan İsraillilere hiçbir şey olmuyor fakat Filistinliler yaşanan bir olayı veya İsrail askerlerince gerçekleştirilen bir vakayı olayı paylaştıklarında Facebook hesabı ve sayfayı katabiliyor ya da gönderiyi siliyor.” diye konuştu.

Aralık ayında The Intercept sitesi Facebook'un İsrail hükümet yetkilileriyle Filistinlilerin seslerini sosyal medyada sansür yoluyla bastırmak için işbirliği yaptığını haberleştirmişti. Haberde İsraillileri eleştiren hesapların “kışkırtıcı” olarak etiketlendiği, ardından kaldırıldığı veya içeriğinin engellendiği kaydedilmişti.

"SADA SOCIAL" SOSYAL MEDYA İHLALLERİNİ KAYDEDİYOR

Al Jazeera'nın haberine göre, iki yıl önce ise Facebook İsrail Adalet Bakanlığı ile Filistinlilerin hesaplarının “izlenmesi” ile ilgili bir anlaşma imzalamıştı. Bu olayın ardından ise birçok Filistinli gazeteci ve eylemci “Sada Social”ı kurarak sosyal ağlarda yaşanan Filistinlilere yönelik engellemeleri duyurmaya çalıştı.

Kaynak: Time Türk