Gelecek yıldan itibaren çifte vatandaşlar İsviçre Konfederasyon'unu yurt dışında temsil edebilecek. Dışişleri Bakanlığı 1 Ocak tarihinden itibaren yeni düzenlemeyi hayata geçirecek. Çifte vatandaşların üst düzey diplomat olmasının önünü açan yönetmelik bir tarafı sevindirirken diğer taraftan eleştirilere maruz kaldı. Yeni uygulamanın sebebini açıklayan Bakanlık, yüksek kalifiyeli adaylardan daha iyi istifade etmek için yenilik yaptığını duyurdu.

İsviçre diplomasisi sıkıntılı yıllar geçiriyor. Amerika Birleşik Devletleri’yle (ABD) yaşanan banka hespları krizi, İsviçreli bankacıların kara listeye alınması, Avrupa Birliği (AB) ile yaşanan göçmen kotası tartışması ve vergi anlaşmazlığı gibi birçok konu İsviçreli diplomatların işini zorlaştırdı. Dışişleri bakanı Didier Burkhalter’in Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem başkanı olduğu yıl Ukrayna krizinin çıkması da dışişlerini beklenmedik şekilde meşgul etti. Dış siyasetteki tarafsızlık ilkesi ise AB ve benzeri uluslararası yapılanmaların İsviçre’ye baskı yapmasına sebep oldu. Tarafsızlığını korumaya çalışan Konfederasyon'un, Batılı müttefiklerinin de hedefi haline geldiği gözlemlendi. Bunun en yakın örneği İsviçre’nin, Batı devletlerin Rusya Federasyonu’na yaptırım uygulama kararına dahil olmaması oldu.

Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü Sonja İsella, "Konsolosluk stajyerlerimizin ortalamada yüzde 15’i ve diplomat stajyerlerin yüzde 28’i çifte vatandaş. Yeni yönetmelikle çağın gerçeklerine ayak uydurmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Meclisin dış siyaset komisyonu üyesi Kathy Riklin ise Bakanlığın yeni uygulamasını eleştirdi. Hristiyan Demokrat Partisi milletvekili Riklin, “Alt seviyedeki çalışanların çifte vatandaş olmasında bir mahsur görmüyorum. Fakat İsviçre’yi yurt dışında siyasi ve diplomatik anlamda temsil edecek kişilerin çifte vatandaş olmasını hayal edemiyorum. İki vatandaşlığı olan kişilerin iki yurdu olur ve ikinci vatandaşlığı geri vermediklerine göre iki ülkeyi de aynı oranda seviyorlardır.” dedi.

GÖÇMEN MİLLETVEKİLİ: KUŞKUYLA BAKIYORUM

Dış siyaset komisyonun diğer üyesi Yvette Estermann da sışişlerinin yeni uygulamasına kuşkuyla baktığını söyledi. Cihan Haber Ajansı'na konuşan Estermann, çifte vatandaşların kültürel paylaşımda ve dostluk ilişkilerin geliştirilmesinde çok faydalı olacağını söylese de üst düzey temsilciliklerde verimli çalışma olacağından şüphe duyduğunu söyledi. Slovak asıllı milletvekili, “Yeni düzenlemenin detaylarını ayırt etmek gerekiyor. Çifte vatandaşlar İsviçre diplomasisine katkı sağlar fakat ekonominin ve hukuksal düzenlemelerin görüşüldüğü önemli anlaşma pazarlıklarında birey olarak zorluk yaşarlar. Kendi içinde hangi ülkeye duyduğu sevginin ağır basacağı bilinemez. Duygusal anlamda net çizgiler çekilemez.” diyerek göçmenlerin elçilik görevinde bulunmaması gerektiğini savundu. İsviçre Halk Partisi (SVP) milletvekili, “Dışişleri Bakanlığı kararı almış, ilk tecrübeleri kuşkuyla takip edeceğiz.” dedi.