Referandumun resmi sonuçları açıklandıktan 48 saat sonra bağımsızlığını ilan etmesi gereken Katalonya’nın Özerk Yönetim Hükümet Başkanı Puigdemont “Geri adım atmayacağız” mesajı verdi.

İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesinin “bağımsızlık” referandumu yüzde 90 oranında “Evet” oyuyla sonuçlanmasının ardından İspanya’nın baskıları devam etti.

Ancak her türlü baskıya rağmen girdikleri süreçte geri adım atmayan Katalanlar bağımsızlığını ilan etmekte kararlı. Bu kararlığı ise en çok sürecin baş aktörüne dönüşen Katalonya'nın Özerk Yönetim Hükümet Başkanı Carles Puigdemont yaptığı konuşmalar ve verdiği röportajlarda dile getirdi.

Puigdemont son olarak bir Katalonya televizyonuna verdiği röportajda, "Biz tek taraflı bağımsızlık ilanı olarak adlandırmıyoruz. Biz bağımsızlık ilanı diyoruz. Bu, yasamızda var ve yasanın dediğini uygulayacağız" şeklide konuştu.

Bağımsızlık ilanı için son 48 saat dolmak üzere

Her ne kadar İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilse de referandum yasasına vurgu yapan Puigdemont, "Referandumun sonucunda evet çıkarsa resmi sonuçlar açıklandıktan 48 saat sonra bağımsızlık ilan edilir" maddesinin devreye sokulacağını söyledi.

Referandum öncesi süreçte başlayan gerilim üzerine İspanya hükümeti ile diyaloglarının uzun süredir kesildiğini belirten Katalanların lideri, "Çünkü onlar bu konuyu (bağımsızlık) konuşmak istemiyorlar. Hoşlarına gitsin veya gitmesin Katalonya'da olanlar gerçek. Milyonlarca kişi referandumda oy kullandı. Bu insanlar, geleceklerine karar vermek istiyorlar. Niye insanlar seferber oldu? İspanyol hükümeti başka ne konuşacağımızı sanıyor? Hepimiz samimi olmalıyız. Katalonya'yı konuşmalıyız" sözleriyle adeta durdukları siyasi noktanın altını çizdi.

Bağımsızlık ilanı ne zaman?

48 saatlik sürenin bitimi hesap edildiğinde bağımsızlık ilanı için 10 Ekim Salı yani yarın yapılacak olan yerel meclisin genel kurul toplantısı akıllara gelse de Puigdemont, bu konuda hiçbir ayrıntı vermedi. Haliyle bu konudaki gelişmeleri önümüzdeki saatlerde hep birlikte göreceğiz.

Buarada bağımsızlık yanlısı sivil girişimlere öncülük eden Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) ise beklentileri doğrular şekilde salı günü bağımsızlığın ilan edileceğini iileri sürdü.

ANC Başkanı Jordi Sanchez, "1 Ekim'de oy kullandık ve referandumu kazandık. Sonuç çok net oldu. Tek bir halkız. 10 Ekim Salı günü bağımsızlığı ilan edeceğiz" şeklinde bir açıklama yaptı.

Katalanları “bağımsızlığa” götüren lider Carles Puigdemont kimdir?

Tarihi sürece bakıldığında 1600’lü yılların başından bu yana dönem dönem bağımsızlık girişiminde bulunan Katalonya’nın bu arayışı şüphesiz Carles Puigdemont ile başlayan bir süreç değil.

Fakat son dönemde büyük riskleri göze alarak Katalanlar için bağımsızlık mücadelesine girişen isim Puigdemont oldu. Zira İspanya anayasasını göz ardı ederek bağımsızlık referandumu düzenleyen Katalonya lideri uluslar arası alanda tanınma umudunu her platformda diri tuttu.

Başından bu yana İspanya'nın Avrupa Birliği'ndeki müttefikleri ve ABD'nin gözünde başarısızlığa uğramaya mahkûm bir macera gibi değerlendirilse de Puigdemont vazgeçeceğe benzemiyor.

Kısaca hayat hikâyesi

1962 yılında İspanya’nın kuzeydoğusundaki Amer şehrinde doğan Puigdemont’un çocukluğu General Francisco Franco'nun dikta yönetimi altında geçti.

Doğduğu köyün fırınını işleten babası ve ailesiyle evde Katalanca konuşan Puigdemont, İspanyolca'yı kiliseye ait yatılı bir okulda sonradan öğrendiği belirtiliyor.

Kendisinden birkaç dönem büyük olan ve bir medya kuruluşuna, Puigdemont'ı anlatan Joan Matamala, onu okul yıllarında herkes tarafından sevilen bir öğrenci olarak hatırladığını söylüyor.

Neredeyse yarım asırdır Katalan dilini ve kültürünü tanıtan kitaplar satan bir kitapevi işleten Matamala’nın anlattıklarına göre, Puigdemont'ı okulda doğal bir lider olarak ön plana çıkmasa da akılda kalan bir sima olduğunu anlatıyor.

Öğrenimini Katalan dili üzerine yaptı

Liseyi bitirdikten sonra öğrenimini anadiliyle ilgili çalışmalar yapmak düşüncesi ile Girona Üniversitesi Katalan Dili ve Edebiyatı bölümünde sürdürdü.

Bir yandan üniversitede öğrenimi devam ederken bir yandan da bağımsızlık taraftarı yerel bir gazete olan El Punt Avui'de mesai harcıyordu.

Teknoloji ve internete meraklı olduğu bilinen Puigdemont'ın referandum kampanyasında ciddi faydası görülen sosyal medyayı bu denli başarılı kullanmasının temelinde de bu ilginin yatıyor denebilir.

Belediye başkanlığı dönemi

Hükümet başkanlığından önce farklı siyasi tecrübeleri de bulunan Puigdemont, 2011-2016 yılları arasında Girona eyaletinin belediye başkanlığını yapıt.

Katalonya bölgesel yönetiminin başkanlığına ise 2016’da seçildi.

Hali hazırda Katalonya'da kendisine yönelik güçlü bir halk desteği bulunan Puigdemont’ın, son derece mütevazı bir yerden gelmesine ve yıllarca merkez sağ ittifakta egemen olan Katalan siyasi elitlerinin arasında olmamasına karşın gördüğü bu destek halka yakın bir duruşu sergilemesinden kaynaklandığı tespitinde bulunmak mümkün.

Kaynak: Diriliş Postası (Muhammed Şimşek)