Katar’ın ülkesinde bulunan Mısırlı Müslüman Kardeşler (İhvan) liderlerini sınır dışı etme kararından vazgeçtiği belirtildi. Ülkeyi terk eden kimi liderlerin tekrar döndüğü bir kısmının ise ülkeden hiç ayrılmadığı iddia edildi.

Mısır’da yayın yapan Mısır El-Yavm gazetesi, Katar’ın Müslüman Kardeşler liderlerini sınır dışı etme kararından vazgeçtiğini yazdı. Gazete ismini açıklamadığı İhvan’a yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre; Katar’ın birkaç hafta önce ülkeden ayrılmalarını istediği 7 İhvan liderinin çoğunun ülkede olduğu gidenlerin de tekrar döndüğü öne sürüldü. Haberde ayrıca Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf El Karadavi’nin Müslüman Kardeşler Genel Sekreteri Mahmud Hüseyin’in Doha’da kalmasını ve gitmesi konusunda baskı yapılmamasını istediği belirtildi.

Genel Sekreter Mahmud Hüseyin ve üst düzey yönetici Hamza Zoba gibi isimlerin Doha’dan ayrılmadığı ifade edilerek Katar’dan ayrılan tek kişi olan Müslüman Kardeşlerin Dış İlişkiler Sorumlusu Amr Derrac’ın ise işleri sebebiyle Türkiye’ye geldiği öne sürüldü. Katar’dan ayrılan bazı İhvan liderlerinin tekrar döndüğü ifade edildi.

Öte yandan Körfez ülkeleri ve Arabistan'ın baskıları sonucu Katar yönetiminin Doha’da bulunan İhvan yöneticilerinden, siyasi görüşleri ile ilgili basına açıklama yapmamalarını, körfez ülkeleri aleyhine konuşmamalarını, geçici olarak da Mısır'ın hali hazırdaki yönetimi aleyhinde açıklama yapmamalarını istediği kaydedildi.

Katar yönetimi Suudi Arabistan ve körfez ülkelerini baskıları sebebiyle ülkesinde bulunan Müslüman Kardeşlerin liderlerini ülkesini terk etmesini istemiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan da onları Türkiye’de kabul edebileceklerini söylemişti.