Almanya'da sağlık araştırmacısı Gerd Glaeske, 65 yaş üzeri insanların üçte iki gibi büyük bir oranının ilaç bağımlısı olduğunu tespit etti. Yaşlıların bu ilaçları çok kullanmalarının sebebinin, kendilerini değersiz görmeleri, yalnızlık, memnuniyetsizlik ile korku ve depresyon duyguları olduğu açıklandı. Modern toplumların en büyük sorunlarından bağımlılık gündemde tutulmasa da Almanya’nın da en büyük problemlerinden. Medyada sürekli 220 bin kişinin uyuşturucu bağımlısı olduğundan ve 1,3 milyon insanın alkol bağımlısı olduğundan söz edilmesine rağmen Bremenli sağlık araştırmacısı Gerd Glaeske daha büyük bir bağımlı gurubunun olduğunu ortaya çıkardı. Glaeske yaptığı araştırmada 65 yaş üzeri insanların üçte iki gibi büyük bir oranının ilaç bağımlısı olduğunu tespit etti.

Yaklaşık 1,9 milyon insanın ilaçlardan kopamadıkları gibi kısmen alkol ve nikotin ile de sağlıklarını olumsuz yönde etkiledikleri belirtildi. Araştırmacı Glaeske, 65 yaş ve üzeri yaşlıların yüzde 18,5 bayanlar ve yüzde 27 erkeklerde olmak üzere riskli olacak derecede alkol kullandıklarını da ortaya çıkardı. Daha çok gençlerde olduğu varsayılan ve uyuşturucu kullanımının da yine bu yaş gurubun da yaygın olduğunu tespit eden araştırmacı yaşlılarında ayda en az bir defa alkol alarak tam sarhoşluk yaşadıkları belirlendi. Uyuşturucu kullanımının yaşlılarda arttığını ifade eden Alman Bağımlılık Merkezi (DHS) “Bu yaşlarda uyuşturucu bağımlısı tanımıyoruz.” derken bu kişilerin daha bağımlı olmadığını iddia ediyor.

SAKİNLEŞTİRİCİ, AĞRI KESİCİLER VE UYKU İLAÇLARI BAĞIMLILIK YAPIYOR
Bağımlılık yapan ilaçlar arasında ise en başta sakinleştiricileri, ağrı kesicileri ve uyku ilaçlarının olduğuna dikkat çekiliyor. Glaeske’nin en dikkat çekici sonucu ise bu ilaçların sadece tedavi maksatlı kullanılmadığı oldu. Glaeske yaşlıların bu ilaçları kullanmalarının sebebinin, yaşlıların kendilerini değersiz görmeleri, yalnızlık, memnuniyetsizlik ile korku ve depresyon duygusu içinde olmaları şeklinde açıkladı.

Ayrıca yaşlıların depresyon ilaçlarını çok kullanmalarının diğer bir sebebinin de doktorların bu ilaçları çok kolay yazıyor olmalarına bağlıyor. Glaeske bu bilgiler ışığında doktorlara da çağırıda bulunarak, yaşlılara ilaç yazılması anlayışını tekrar gözden geçirmelerini istedi. Yaşlı bakım birimleri ile uyuşturucu ile mücadele çalışmalarının koordineli yürütülmesi teklifi de ayrıca dillendirildi.