Silahlar gâvurdan, canlar Arap, Kürt ve Türkmen’den. Bir tarafta Amerika'nın İran'ına ait Haçlı Şabi ile Amerika ve İran kontrolündeki Irak Merkezi yönetimi; diğer tarafta ise ABD kontrolündeki PKK, Barzani ve Talabani Kerkük'te karşı karşıya geldiler.
Türkiye'ye ait topraklarda ABD tarafından eğitilen, donatılan ve silahlandırılan güçler çatışırken, ABD'li yetkililer ise çekildikleri köşeden gelişmeleri dalga geçerek izliyorlar. Kerkük'ün karışması üzerine açıklama yapan Pentagon, Amerika ile ABD'li “taraflara diyalog” çağrısı yaptı. Irak hükümetinin PKK'ya karşı tavrını destekleyen Türk Dışişleri Bakanlığı ise, bölgede PKK'yı etkin kılanlardan hesap sorulacağı uyarısında bulundu.

IRAK HÜKÜMET GÜÇLERİ KERKÜK'E GİRDİ

Talabanici Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB)'ne bağlı Peşmerge güçleri, Kerkük'ün güneyinden çekildi. Boşalan mevzilere yerleşen, zırhlı araçlarla ana caddelerde kontrolü sağlayan Irak ordusu ve federal polis güçleri, Kerkük'ün güneyindeki Barzani liderliğindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayraklarını indirdi. Amerika ve İran ortak terör örgütü Haçlı Şabi ise tepki çekmemek için cephe gerisinde tutulduğu belirtiliyor. Şehrin iç kesimi ile Erbil ve Süleymaniye'ye giden yollar ise hâlâ Peşmerge kontrolünde. Öte yandan Kerkük'ün batısındaki Mekteb Halid Cephesi'nde çatışma çıktığı kaydedildi.

PEŞMERGE JET HIZIYLA KAÇTI

Dükkânların kepenk indirdiği Kerkük'te tam anlamıyla bir kargaşa yaşanırken, iş yerleri ve okullar da kapalı. Irak güçlerinin müdahalesi üzerine Peşmerge'nin hızla bölgeden çekilmesine öfkelenen bazı Kürt grupların silahlarıyla başlarını tuttuğu, Süleymaniye'ye kaçan Peşmerge tanklarının ise vatandaşlar tarafından devrildiği görüldü. Şehrin karışması üzerine Kerküklü bazı aileler de Erbil ve Süleymaniye'ye yönelirken, Türkmen mahalleleri ve parti binalarında sessizlik hâkim.

MEYDAN PKK'LILARA KALDI

Ortaya çıkacak ölümler ve başarısızlıktan çekindiği için bölgeden çekilen IKBY'ye bağlı Peşmerge'nin ağır silah alanı alan PKK'lı teröristler terörist başı Öcalan posterler astıkları hummer ciplerle şehir merkezinde turladı. Şehrin stratejik noktaları ise merkezi hükümetin kontrolüne geçmiş durumda. Sabah saatlerinde K1 Askeri Üssü, Baba Gürgür Petrol Yatağı, Kerkük Kuzey Petrol Şirketi, KYB'nin 70'inci Tugay üssü ve Kerkük Havalimanı'nı kontrol altına alan Irak ordusu ve polisi Tuzhurmatu'yu tamamen ele geçirmiş durumda.

CIA AJANI PKK'LI ESKİ VALİ KAÇTI

Irak ordusunun harekâtından önce “Kerkük'ü vermeyeceklerini duyurup, bütün Kürtlere silahlanıp savaşma” çağrısı yapan Kerkük'ün CIA ajanı PKK'lı azledilen valisi Necmettin Kerim, olay yerinden ilk sıvışan kişi oldu ve yaptığı meydan okumadan sonra ortadan kayboldu. Sözde bağımsız Kürt devleti referandumuna Kerkük'ü de dâhil eden Necmettin Kerim'in Erbil'e kaçtığı ileri sürülüyor. Irak Hükümeti Kerim'i görevden alırken, vali yardımcısı Rakan Cuburi şehre vali olarak atandı.

ABD'DEN CİDDİYETSİZ AÇIKLAMA

Çatışan tarafları silahlandıran, askeri eğitim veren ABD ordusu, Kerkük'teki kargaşa ortamı ve yaşanan çatışmalarla ilgili ‘ciddiyetsiz' bir açıklama yaptı. Barzani'nin referandum kararını da yarım ağızla kınayan ABD'den yapılan ilk açıklamada, Kerkük'teki çatışmaların bir “yanlış anlaşılma” olduğu iddia edildi. Bağdat ve Erbil yönetimlerini diyalog kurmaya çağıran Pentagon, “Tüm taraflar terör örgütü DEAŞ'a karşı yürütülen savaşa odaklanmalı” çağrısı yaptı.

TÜRKİYE'DEN IRAK'A PKK DESTEĞİ

Irak hükümetinin Kerkük'te PKK'ya müsamaha gösterilmeyeceği, bunların mobilize edilmesinin savaş ilanı sayacağı yönündeki açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarının altını çizen Türk Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı açıklamada, “IKBY'yi ikaz ediyoruz. PKK'nın bu bölgede melce (sığınak) bulmasına vesile olanlar tarafımızdan da sorumlu tutulacaktır. Irak topraklarındaki PKK mevcudiyetinin bitirilmesi bağlamında Irak Hükümeti ile her türlü işbirliğine hazır olduğumuzun altını çiziyoruz. Türkiye, ülkede kalıcı barışın tesis edilebilmesi için atacağı adımlarda Irak Hükümeti'nin yanında yer alacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Yeni Söz