ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD’e ait kaçak petrollerin Türkiye ve Lübnan üzerinden taşındığını söyledi. Bu konuda Türk yetkililer ile net görüşmeler yaptıklarını ifade eden Kerry, “Türkiye önümüzdeki günlerde kendi seçimini yapmak durumda. Ne olacağını göreceğiz.” diye konuştu.

Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde düzenlenen oturumda Amerikalı senatörler, Beyaz Saray’ın Selefi radikal Örgüt IŞİD ile ilgili politikasını Dışişleri Bakanı John Kerry’den dinledi. Oturumun soru-cevap kısmında söz alan Demokrat Parti Illinois Senatörü Dick Robin, Kerry’ye hangi ülkelerin silah yardımında bulunarak veya ticaret yapmasına izin vererek IŞİD’in savaşmaya devam etmesine neden olduğunu sordu?

Kerry, IŞİD’in desteklendiğine inanmadıklarını anlattı. IŞİD’in güçlenmesini Musul’u alarak kaçak petrol satmasına bağlayan Kerry, bölgedeki bir kaç ülke yetkililerine kaçak petrolün nasıl oluyorda ülke dışına çıktığını sorduklarını dile getirdi.

Bu cevap karşısında Kerry’nin sözünü kesen Senatör Robin, kaçak petrolün hangi ülkelerden taşındığını sordu. Kerry, bunun üzerine kaçak petrolün Suriye ile sınırı olan ülkeler üzerinden taşındığını dile getirdi. “Lübnan, Türkiye veya güneyden.” dedi.

Sorularına devam eden Senatör Robin, bu kez, “Bu kaçakçılığı durdurma çabalarında bize katılıyorlar mı?” sorusunu sordu. Kerry, “Evet ama açıkçası Türkiye’nin rehin tutulan 49 rehinesi var. Bunu komuoyu önünde konuştular. Türkiyeli yetkililer ile görüşmelerimiz oldu ve bu görüşmeler devam edecek.” cevabını verdi.

"KERRY TÜRKİYE SORUSUNU OTURUMDA CEVAPLAMAK İSTEMEDİ"

IŞİD petrolünün Türkiye üzerinden taşındığı iddialarına yönelik bir soru da Demokrat Parti Senatörü Ed Markey’den geldi. Soru öncesi kısa bir konuşma yapan Senatör Markey, Türkiye’nin IŞİD’in Irak ve Suriye’de ele geçirdiği petrolün güzergahı olduğunu söyledi. IŞİD’in bu yolla günde bir milyon ve 3 milyon dolar arası gelir elde ettiğini bunun da yılda 300 milyon ile 1 milyar dolar arası yaptığını kaydetti.

Markey’in sorusu “Buna bir son vermesi için Türkiye ile ne yapmamız gerekiyor?” şeklinde oldu. Kerry, bu soru karşısında ilk olarak “Bu çok çok yerinde bir soru ve bunun üzerinde çokça çalışıyoruz” cevabını verdi. Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetini çok iyi anladıklarını dile getiren Kerry, “Bu yüzden dürüst olmak gerekirse bu konuda sizinle kamuoyu önünde çokça konuşmak istemiyorum. Bu konuda gizli bir görüşmenin daha uygun olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Geçen zaman içinde mesafe aldıklarını umut ettiklerini ifade eden Kerry, “Türkiye zorlukları anlıyor. Bu konuda çok net görüşmelerimiz oldu. Türkiye önümüzdeki günlerde kendi seçimini yapmak durumda. Ne olacağını göreceğiz.” dedi.

Kerry’nin cevabının ardından sözü tekrar alan Senatör Marky, “Türkiye’nin IŞİD için temel fon kaynağı olması mantıksız. Eğer bunun önüne geçebilirsek bu savaşı finanse etme kabiliyetlerine neredeyse ölçülemeyecek bir darbe vurmuş olacağız.” ifadelerini kullandı.

"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YALANLAMIŞTI"

Amerika’nın ünlü The New York Times gazetesinde de geçtiğimiz günlerde çıkan bir haberde IŞİD petrolünün Türkiye üzerinden taşındığı ve bazı hükümet yetkililerinin bundan rant sağlıyor olabileceği iddia edilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan söz konusu habere büyük tepki göstermiş ve iddiaların kesinlikle yalan olduğunu dile getirmişti.

Türkiye’nin bu gibi konularda hassas olduğunu ve fırsat vermeyeceğini dile getiren Erdoğan, “Burada bir defa IŞİD'den Türkiye'nin petrol alıyor ifadesi çok çirkin ve kesinlikle yalan. Bu ifadeleri ortaya koyanlar adice bir ifade ortaya koyuyorlar.” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan ayrıca ABD basınını ‘asparagas’ haberler yapmakla suçlamıştı. Kerry ile yaptığı görüşmede bunu gündeme getirdiği söylemişti.