Geçtiğimiz yıl Türkiye’de düzenlenen Uluslararası Afet Yönetimi Fuarı vesilesiyle Kimse Yok Mu ile tanışan Brezilyalı yetkililer, halktan yardım toplayan sivil toplum kuruluşu modelinin, afet yönetiminde iyi bir örnek olduğunu ifade etti.

Sao Paulo Eyaleti Sivil Savunma Bakanı Marco Aurelio Pinto, Kimse Yok Mu'nun tecrübesinden yola çıkarak ülkede 25 bin nüfusun altındaki bölgelerde gönüllü ekipler oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Devlet olarak yurdun her köşesine yardım yetiştirmenin mümkün olmadığını ve bu noktada sivil toplum kuruluşlarının anahtar rol oynadığını söyleyen Pinto, afet yönetiminde STK modelini Kimse Yok Mu vesilesiyle Türkiye’den öğrendiklerini ifade etti.

Afet yönetiminde sivil kuruluşlarla işbirliğinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Brezilyalı yetkili, tüm gelişmiş toplumlarda bu tür organizasyonlara sivil katılımın teşvik edildiğini aktardı. Brezilya’da faaliyet gösteren yardım kuruluşlarının tamamının devlet destekli olduğunu belirten Pinto, şeffaf bir yönetime sahip olması kaydıyla devlet iradesinden bağımsız hareket eden tüm yardım kuruluşlarının destek gördüğünü ifade etti. Dünya genelinde devlet-sivil işbirliği modelinin benimsendiği bir ortamda sivil kuruluşlar aracılığıyla başlatılan yardım kampanyalarının devlet kontrolü altına alınmasının çağdaş afet yönetimi anlayışıyla bağdaşmadığını söyleyen Pinto, böyle bir girişimin geriye gidiş anlamına geleceğini dile getirdi.

"Brezilya’da büyük depremler ya da tsunamiler görülmese de her yıl sel ve toprak kaymalarına bağlı olarak bir takım trajedilerin yaşandığına şahit oluyoruz." diyen Brezilyalı Bakan, "Ülkemizde devletten bağımsız çalışan ve halkın kendi insiyatifiyle oluşturduğu bu tür mekanizmaların eksikliğini hissediyoruz." şeklinde konuştu. Afet durumlarında en önemli meselelerden birisinin afet bölgesine hızlı bir şekilde ulaşmak olduğunu hatırlatan Pinto, devlete bağlı çalışan mekanizmaların doğası gereği yavaş işlediğini ve bürokratik engellerin yardım kampanyalarının başarısına gölge düşürdüğünü ifade etti. Böyle durumlarda bağımsız ve hızlı hareket edebilen sivil toplum kuruluşlarının önemine işaret eden Brezilyalı otorite, Suriye ve Irak’ta yaşanan çatışmalar sebebiyle yurtlarını terk etmek zorunda kalan sığınmacılara yapılan sivil yardımları örnek gösterdi.

Katıldığı fuar vesilesiyle kurumun faaliyetlerini yerinde inceleyen Brezilyalı Bakan, Kimse Yok Mu’nun organizasyon kabiliyetinden çok etkilendiğini ve devletin yükünü paylaştığı için de ayrıca gıpta ile baktıklarını itiraf etti.

Yapılan yardımların yalnızca Türkiye ile sınırlı olmadığını ve kurumun, uluslararası yardım kuruluşu statüsünde faaliyet gösterdiğini öğrendiğinde ikinci kez sürpriz yaşadığını söyleyen Pinto, dünya genelinde afet yönetimi ve yardım kalitesinin artması için böyle insiyatiflerin el üstünde tutulması gerektiğinin altını çizdi.