Kırım Tatar Meclisi lideri Refat Çubarov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kırım Tatarları, Ermeni, Bulgar, Yunan ve Alman halklarını kapsayan rehabilitasyon sürecini öngören tasarıyı onaylamasını yeterli bulmadı.

İnterfaks haber ajansının haberine göre Simferepol’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Çubarov, Eğer birileri tasarının içinde yer alacaklara sormuş olsa idi, o zaman hatalar daha az olurdu.” eleştirisi getirdi.

Çubarov, Kırım Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin yasal olmayan bir şekilde iptal edildiğini ve rehabilitasyon kararnamesinde Kırım Tatarları ulusal otonomi yapısının yer almamasına tepki gösterdi.

Kırım Tatar Meclisi, Kırım Tatarları adına en büyük organizasyon görevi görüyor. Tatarlar Kırım’da 300 bin kişi ile nüfusun yüzde 15’ini oluşturuyor.

ANKARA KIRIM’DAKİ GELİŞMELERDEN RAHATSIZ

Ankara ise Kırım Tatar Meclisi eski Başkanı Musta Cemil Kırımoğlu’nun Kırım’a girişinde zorluklar çıkarılması ve milis bir grubun Kırım Tatar Milli Meclisi’ne girerek Ukrayna bayrağını indirmesine tepki gösterdi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Kırım Tatar Milli Meclisi binasının, 21 Nisan’da bir grup milis tarafından binada asılı Ukrayna bayrağını indirme gerekçesiyle basılarak, Meclis’te çalışan görevlilere karşı fiziki saldırıda bulunulmasını kınıyoruz. Saldırı sırasında etrafta bulunan yerel emniyet kuvvetlerinin de durumu izlemekle yetinip bir tedbir almamış olmalarını da Kırım Tatar Türklerinin güvenliği için kaygı verici buluyoruz.

Ukrayna’daki kriz ve özellikle Kırım’da ortaya çıkan fiili durum bağlamında, görüş ve taleplerini her zaman barışçıl bir zeminde dile getirmiş olan Kırım Tatar Türklerinin güvenliğinin sağlanması konusundaki hassasiyetimiz başından bu yana vurgulanmıştır. Bu saldırıyı gerçekleştirenlerin ortaya çıkartılması ve saldırının tekerrürünün önlenmesi hususunda gerekli tedbirlerin süratle alınmasını bekliyoruz.

Öte yandan, Kırım Tatar Türkleri’nin lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun 19 Nisan’da Kırım Tatar Milli Meclisi’ni ziyareti ve adıgeçenin Tatar soydaşlarımızın asli halkı oldukları Kırım’daki varlıklarının bekası ile hak ve çıkarlarının güvenceye kavuşturulması yolundaki çalışmaları, ülkemiz tarafından da desteklenmektedir. Sayın Kırımoğlu’nun ana vatanı Kırım’a giriş ve çıkışta yaşadığı güçlükler ile yerel makamların bu ziyarete ilişkin yaptığı rencide edici açıklamaları, Yarımada’daki barış, huzur ve güvenlik açısından endişeyle karşılıyoruz.

Bu bağlamda, Sayın Kırımoğlu’nun Kırım’a girişinin yasaklandığına ilişkin dün (22 Nisan) çıkan haberlerin doğru olmadığını umuyor, Kırım Tatar Türklerinin lideri Kırımoğlu’nun soruna çözüm bulunması yönündeki barışçı çabalarının önemini herkese hatırlatmak istiyoruz.”