Bağımsızlığını ilan ettikten sonra yapılan referandumla Rusya’ya katılan Kırım Cumhuriyeti’nde bu yıl Kurban Bayramı ilk kez resmi tatil günü olarak kutlanacak. Ukrayna’ya bağlı iken Kurban Bayramı’nı resmi tatil olarak kutlayamayan Kırım Müslümanları alınan karardan memnun oldu. Rusya’nın Tataristan, Çeçenistan gibi Müslümanların çoğunlukta yaşadığı cumhuriyetlerde Kurban Bayramı resmi tatil günü olarak kutlanıyor.

Eylül ayının son günlerinde imzalanan “Kırım Cumhuriyeti’nde resmi tatil günleri, bayramlar ve özel günler” başlıklı yasada değişikliklere gidilerek, yasaya 4 tatil günü daha eklendi. Kurban Bayramının birinci günü, Ramazan Bayramının birinci günü, Ortadoks Paskalya Bayramı ve Teslis(Kutsal Üçlü) günleri bundan sonra dini bayramlar olarak kabul edilecek ve tatil ilan edilecek.

Ancak bu sene Kurban Bayramı’nın 4 Ekim cumartesi gününe denk gelmesinden dolayı, Kırım’da resmi tatil 6 Ekim pazartesi gününe ertelendi. Böylece Kırım Müslümanları Kurban Bayramı’nda 3 gün tatil yapmış olacak.

Kırım’daki tüm camilerde Bayram namazına hazırlık devam ederken, saat 8.30’da merkez ve diğer tüm camilerde namazın başlayacağı duyuruldu. Namazın ardından, şehirde belirlenen kesim noktalarında Müslümanlar kurbanlık hayvanlarını kestirebilecek.

Kırım Müftülüğü yaptığı açıklamada tüm Müslüman halkı bayram namazına davet etti. Açıklamada, bu yıl Kırım’dan hacca gidenlerin, Mekke’de bayram namazı sonrası Kırım ve Kırım-Tatar halklarının refaha ermesi için dua edeceklerini söyledi.

Son verilere göre Kırım halkının yaklaşık yüzde 13’ü Müslümanlardan oluşuyor.