Osmanlı Devleti Balkanlar’dan çekildikten sonra başlayan bağımsızlık mücadelesinin son “kazananı” Kosova oldu. Sırbistan’dan ayrılarak 17 Şubat 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova, yaşlı kıta Avrupa’nın en genç ülkesi oldu.

Bağımsızlığını ilan ettiği günden beri arzu edilen istikrarı bir türlü sağlayamayan ülke, halen yapısal problemlerle baş etmeye çalışıyor. Ülke içinde birlik ve beraberliğin bir türlü sağlanamaması sebebiyle istikrarsızlığın devam ettiği Kosova’da, yapılan seçimler sonucunda bağımsızlık yolunda destek gördüğü Batı’dan işaret almadan hükümet kurulamıyor.

Milyonlarca kişi evsiz kaldı

90’lı yılların sonunda bölgede yükselen Sırp ırkçılığından tedirgin olan Kosovalı Arnavutlar Kosova Kurtuluş Ordusu’nun (UÇK) kurarak bağımsızlık yolunda önemli bir rol oynadı. 1998-99 yılları arasında Sırbistan ile yapılan savaşta 10 binden fazla kişi öldürülerek 1 milyonun üzerinde evlerini terk etmeye zorunda kalmıştı.

Savaş bitse de gerilim bitmedi

Savaş bitse de Kosovalılar ile Sırbistan arasında sıkıntılar bitmedi. 2004 Mart’ta, “Mart Ayaklanmaları” olarak adlandırılan olaylarda 11’i Arnavut, 8’i Sırp olmak üzere 19 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Bunun ardından dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan, 2005 yılında Kosova Özel Temsilcisi olarak görevlendirilen Martti Ahtisaari’nin 2007 yılında yayımladığı ve Kosova’nın bağımsız olması gerektiğini ifade ettiği raporu, Sırpları ayağa kaldırdı. Sırbistan BM raporuna itiraz ederek hiç değilse “Denetimli özerklik” olsun diyerek Kosova’nın ayrılmasına engel olmaya çalıştı. Ahtisaari Planı ve BM’nin 1244 sayılı kararı ile Kosova Meclisi 17 Şubat 2008’de tek taraflı bağımsızlık ilan etti.

116 ülke tanıyor

Kosova’yı bugün 113’ü BM üyesi ülkeler olmak üzere toplam 116 ülke tanıyor. Kosova’nın BM’ye üye olabilmesi için 193 üyenin 3’te 2’si tarafından tanınması gerekiyor. Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi amacıyla 2011 yılında AB’nin arabuluculuğunda diyalog süreci başlatıldı. Ancak bu süreç, özellikle son iki yılın ilk aylarında yaşanan gerginlikler sebebiyle kesintiye uğradı.

Karadağ “sınır antlaşması” ve “silahlı kuvvetlerin kurulması”

Kosova için çok önemli iki meselerdn biri Karadağ ile 26 Ağustos 2015’te imzalanan Sınırın Yeniden Belirlenmesi Antlaşması’nın yürürlüğe sokulması gerekiyor. Kosova’nın Kosova Güvenlik Gücünün (FSK) Kosova Silahlı Kuvvetlerine dönüştürülebilmesi çabasını da veriyor. Kosova, dün bağımsızlığının 10. yılını kutladı.

Kaynak: Diriliş Postası (Durim Abazi)