Irak Kürdistan Bölgesi'nde faaliyet gösteren Kürt partileri, geçtiğimiz 19 Ağustos tarihinde başkanlık süresi sona eren Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin yeniden başkanlığı konusunda anlaşamadı.

Bugün Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran (Değişim) Partisi, İslami Birliği (Yakgrtu), İslami Toplumu (Komel) temsilcileri Erbil’de bir araya geldi.

Yaklaşık 6 saat süren toplantının ardından Başkanlık Divanın Sözcüsü Fuat Hüseyin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Barzani’nin başkanlık süresi ile ilgili farklı çözüm yöntemleri ele alındığını söyleyen Hüseyin, ancak kesin bir sonuca varmadıklarını belirtti.

Sözcü Fuat Hüseyin, "Başkanlık meselesinin çözümü için aramızda farklı çözüm yöntemleri önerilmektedir. Siyasi partilerin anlaşmaması halinde referanduma gitmek çözüm yöntemlerimizin arasında yer alıyor. Ya da erken seçimin kararını beraber alabiliriz: Bunun da önümüzdeki günlerde netleşmesini umuyorum.” ifadelerini kullandı. Fuat Hüseyin, siyasi partilerin görüşmesinin olumlu bir ortamda gerçekleştiğini, gelecek Pazar günü de tekrar toplantı düzenleyeceklerini kaydetti.

Siyasi Kürt partileri, Barzani’nin başkanlık süreci ile ilgili meydana gelen sorunu çözmek için daha önce 5 kere toplanmıştı. Ancak bugün ve önceki 5 toplantıda kesin bir sonuca ulaşılmadı.

KDP, Barzani’nin halk arasında yapılan oylama ile seçilmesi şartının yanı sıra şu anda uhdesindeki yetkilerin tamamını korumak istiyor. Ancak KYB, Goran, Yakgrtu ve Komel, Barzani’nin parlamentoda seçilmesi ve yetkilerinin bir kısmını Başbakanlığa devretmesini öneriyor.