Almanya'da Federal Hükümet’in Kuzey Irak’a silah yardımı yapabileceğini açıklamasından sonra konunun Federal Meclis’te de görüşülmesi gündeme geldi. Yeşiller konuyla ilgili özel oturum talep ederken, Federal Meclis Başkanı NorbertLammert de bu konunun parlamentoda ele alınmasını istedi.

Kuzey Irak’ta terör faaliyetlerine devam eden sözde İslam Devleti (İD) adlı örgüte karşı mücadele eden Kürt Peşmerge güçlerine sadece ‘öldürücü’ olmayan askeri teçhizat yardımı yapacağını açıklayan Federal Hükümet, bu haftaki Bakanlar Kurulu’ndan sonra silah yardımına da hazır olduğunu açıkladı. Alman dış politikasında ‘bir dönüm noktası’ olarak değerlendirilen bu açıklamadan sonra gündeme Federal Meclis’in de bu silah sevkıyatına onay verip vermemesi konusu geldi.

Yeşiller’in parlamentoda özel oturum talep etmesinden sonra iktidar ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik’ten(CDU) olup Federal Meclis Başkanı olarak siyaset yapan Norbert Lammert de aynı isteği dile getirdi. Silah yardımı konusunun parlamentoda ‘kapsamlı’ olarak ele alınması gerektiğini vurgulayan Lammert, Spiegel Online’a şu değerlendirmede bulundu: “Muhtemel silah sevkıyatı için Federal Meclis’ten onay alınmasına gerek olmasa bile, konunun siyasi önemi çok büyük olduğundan dolayı parlamentoda ele alınması gerekli olduğunu gösteriyor.”

Lammert, Federal Meclis’teki dışişleri ve savunma komisyonlarında bu konunun bu hafta ele alınmaya başladığına da dikkat çekti. Değerlendirmelerde, Lammert’in komisyondaki görüşmeleri yetersiz bulduğunu kendi açıklamalarıyla ima ettiği belirtiliyor. Silah sevkıyatının meclis onaylamasına sunulup sunulmaması konusunda ise Lammert net bir tavır göstermedi. Sebebi ise şimdiye kadar Alman askerlerin başka ülkeye gönderilmesi için Federal Meclis onayının gerektiği idi.

Ancak Irak’a silah gönderilmesi durumunda bunların kullanılmasını öğretmek için askeri eğitimci de gönderilmesi de gündemde. Savuna Bakanlığı Sözcüsü Jens Flosdorf, gönderilmesi düşünülen bazı silahların eğitim olmadan kullanılmasının mümkün olmadığını açıklamıştı.

Federal Hükümet silah sevkıyatına hazır olduğunu açıklamasından sonra Yeşiller konunun Federal Meclis’te özel oturumda tartışılmasını talep etmişti. Yeşiller partisinin yönetim kadrosu, kriz bölgesine silah sevkıyatının Alman dış politikasında köklü değişim manasına geleceğini vurguladı. Eski Meclis Grubu Başkanı JürgenTrittin, Morgenmagazin programında silah yardımı yapmak yerine terör örgütü İD’i finanse ettiği için Katar Emirliği ile ilişkilerin kesilmesini istedi.

Trittin, bu örgüte ikmal mühimmatının ulaşmaması için Türkiye’ye de baskı uygulanması gerektiğini de vurguladı.