Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’da barışçıl çözüm istediklerini, bölgeye askeri yöntemle müdahil olmayacaklarını söyledi.

Moskova Devlet Uluslar arası İlişkiler Ensitüsü'nde (MGIMO)da eğitim döneminin başlaması vesilesi bir konuşma yapan Lavrov, “Askeri müdahale olmayacak. Biz bu krizin ve trajedinin barışçıl yolla çözüme kavuşmasını talep ediyoruz. Bizim bugüne kadar yaptıklarımız da bu siyasi amacı gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rus ordusunun ülkesini işgal ettiğini savunurken, NATO da bin kadar Rus askerin Ukrayna topraklarında olduğunu iddia etmişti. Rusya ise iddiaları reddediyor.

Batılı ülkeleri körü körüne Kiev yönetimini desteklemekle eleştiren Lavrov, “Kiev yönetimi ne söylüyor ya da yapıyorsa Batının desteğini alıyor… Onların yaklaşımı önyargılı ve seçici…” dedi.

Batılı ülkelerin Kiev’den kendi halkına karşı ağır silah kullanmamasını talep etmeleri gerektiğini vurgulayan Lavrov, “Washington ve Brüksel, diğer bütün çatışmalarda olduğu gibi, Kiev’den de, kentlerde sivillere karşı ağır silah kullanımını durdurmasını istemeli. Okul ve hastanelerin yıkılması sonlanmalı..” çağrısında bulundu.

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırımla tehdit etmek yerine, diyalog yolunu açmaları gerektiğini savunan Lavrov şöyle konuştu: “Biz ortaklarımızla anlaşmazlık noktalarını tartışmalıyız. Her ölümcül günahta bizi suçlamak yerine kendileri de aynı davranışı göstermeli. Bu olmayacaksa, Batılı ülkeler anlamalı ki, ültimatom ve yaptırımlar onları istedikleri hedefe ulaştırmayacak…”

Pazar günü bir araya gelen AB liderleri ek yaptırımlar için Rusya’ya bir hafta süre verdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’na bağlı üniversitede öğrencilerle sohbet eden Lavrov, selfie talebini kırmadı.