Reuters tarafından görüldüğü belirtilen gizli bir raporda uzmanların insan kaçırma ve kaçakçılığa karışmış silahlı grupların ülkenin güvenlik kurumlarıyla ilişkide olduğu belirtildi. Raporda, Libya'da ceza almaksızın hareket eden insan kaçakçılarının 2014'ten bu yana yüzlerce göçmeni deniz yoluyla Avrupa'ya özellikle İtalya'ya gönderdiği kaydedildi. Binlerce insna ise yolculuk sırasında hayatını kaybetti.
15 üyeli BM Güvenlik Konseyi komitesine raporlama yapan uzmanlar “politik ve askeri bir koalisyonun parçası olan silahlı grupların özellikle yasadışı kaçakçılık faaliyetleri ve dikkat çeker biçimde insan kaçırma ve kaçakçılığında uzmanlaştığını” belirtti. Bunun yanısıra, “birçok silahlı grubun ise ismen resmi güvenlik kuruluşlarıyla bağlantılı olduğu”nun tepit edildiği öne sürüldü.

SDF ADLI ÖZEL KUVVET İNSANLARI KAÇAKÇILARA TESLİM EDİYOR

Raporda 2016'da Trablusgarp'ta Libya İçişleri bakanlığına bağlı özel bir kuvvet tarafından tutuklanan Eritrelilerin bu özel kuvvet ajanları tarafından ücret karşılığında insan kaçakçılarına teslim edildiği kaydedildi.

Yine Trablusgarp'ta Özel Caydırıcı Kuvvetler (SDF) tarafından tutuklanan dört Bengladeşlinin 2015'te geçerli çalışma vizeleri olmasına rağmen hükümetin gözaltı merkezinde tutuldukları not edildi.

Göçmenlerin bu özel caydırıcı kuvvetlere (SDF) kişi başı 300 dolar ödediği ve başka bir Libya şehrine gönderilerek buradan botlarla Avrupa'ya doğru kaderlerine terk edildikleri raporda aktarıldı.

BM KOMİTESİ: SDF KENDİ İÇİNDEKİ TEZGAHTAN HABERDAR MI?

Raporda, çalışma grubunun SDF yönetiminin kendi idari kademesindeki tezgah ve kaçakçılıktan haberdar olup olmadığını incelediği ifade edildi.

Göçmenler ise SDF'nin kendilerini farklı kaçakçılık zincirinin eline bıraktığını belirtiyor.

Raporda, “Çalışma grubu, devlet kurumlarının ve paralarının göç yollarını kontrol etmek isteyen silahlı gruplarca kullanılması ihtimalinden endişe etmektedir” diye yazıldı.

Kaynak: Time Türk