İngiltere’nin başkenti Londra’da, Save The Children adlı sivil toplum kuruluşu, Suriye’deki yaşam koşullarını gizli kamerayla bu ülkeye taşıdı.

Merkezi İngiltere’de bulunan Save The Children adlı uluslararası bir sivil toplum kuruluşu, Suriye’deki yaşam koşullarının zorluğuna dikkat çekmek amacıyla başkent Londra’nın Surrey semtinde sosyal bir deney yaptı. Deneye ‘Surrey Suriye olsaydı’ adını veren kuruluş, Suriye’de yaşanılanların bir kısmını uygulayarak, semt sakinlerinin tepkilerini gizli kameraya çekti.

Surrey semtinin bazı bölgelerine profesyonel oyuncu ekibini yerleştiren Save The Children’ın hazırladığı deney için bölgedeki güvenlik görevlilerinin bilgisi dahilinde bir okul geçici olarak kapatıldı. Bir marketin ürünlerin hemen hemen hepsi kaldırıldı. Ayrıca, bir ambulansın hastaneye gitmesine de izin verilmedi. Deney gerçekleştirilirken semt sakinlerinin tepkileri ise gizli kameraya kaydedildi. Semt sakinlerinin olaylara karşı çoğunlukla büyük bir şaşkınlık yaşadığı ve sinirlendiği gözlendi.

“ÇOCUKLAR GÜNLÜK GIDA İHTİYACINDAN YOKSUN”

Kuruluş çekimlerin ardından hazırladığı videoda, bir okulun kapatıldığı bilgisi öğrencilere ve velilere açıklanırken, “Son 24 saat içerisinde ülkedeki okullar kapatılmak zorunda kaldı. Silahlı grupların bazı bölgeleri ele geçirmesi ve şiddettin artması nedeniyle çocukların okula gitmesi tehlikeli hale geldi.” deniliyor. Bir marketin ürünlerinin kaldırılması ise “Ana tedarik hatlarının engellenmesi nedeniyle gıda stokları tehlikeli bir şekilde azaldı. Çocuklar günlük gıda ihtiyaçlarından yoksun bırakıldı.” ifadeleriyle aktarılıyor. Bir ambulansın hastaneye alınmaması da semt sakinlerinde şok etkisi yaratıyor. Videoda canlandırılan sahne için “Tıbbi malzemeler yerine ulaşmıyor. Bu durumdan en çok çocuklar etkileniyor” ifadeleri kullanılıyor.

“BURADA OLMAMASI, OLMUYOR ANLAMINA GELMİYOR”

Save The Children ekibi, hazırladığı videoda kimsenin zarar görmediğini açıkladı. Kuruluş, Suriye’de yaşanılan çatışmalar yüzünden 11 milyondan fazla kişinin, bulunduğu ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını vurguladı. Verilen sayının yarısından çoğunun ise çocuklar olduğu hatırlatıldı.

Kuruluşun yaptığı açıklamada, Suriye’deki çatışma bölgesinde halen 420 bin kişinin, videoda gösterilen zorluklarla yüzleştiği ifade edildi. Videoda “Burada olmaması, olmuyor anlamına gelmiyor.” cümlesi ise dikkat çekti.