Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman istihbarat teşkilatı BND’nin Türkiye ve Bosna gibi ülkeleri dinleme aktivitelerinin sürebileceği sinyalini verdi.

ARD’nin “Yaz Röportajı” (Sommerinterview) programına konuk olan Merkel Türkiye’yi dinleme iddialarını cevaplandırdı. Merkel moderatörün, “Daha önce ‘dostlar arasında casusluk olmaz’ demiştiniz. Ancak BND’nin Türkiye’yi, şimdi de Bosna’yı dinlediği ortaya çıktı. Bunlar nasıl bir birine uyuyor, nasıl açıklanabilir?” sorusunu tebessümle karşıladı.

Sakin şekilde soruyu cevaplandıran Başbakan Merkel, “Burada BND’nin çalışmalarının detaylarını açıklamam beklenemez. Dostlar arasında casusluk olmaz cümlesi ABD’nin aktiviteleri konusunda söylenmişti. Bunun dışında, BND’nin görevi dış güvenliğimiz için tüm bilgileri sağlamaktır. İçerde de bu görevi Anayasayı Koruma Kurumu yapar. Şu anda da artan tehditler BND çalışmalarına ihtiyaç olduğunu gösteriyor.” dedi. Merkel’in son cümlesi, tehditlerin de artması nedeniyle dinleme ve benzeri faaliyetlerin süreceği şeklinde yorumlandı.

Bu arada Almanya'nın Bosna-Hersek ve Arnavutluk'u da dinlediğine dair haberler de medyada yer aldı.