Almanya Başbakanı Angela Merkel (CDU), ülkenin eski cumhurbaşkanına atıf yaparak, "(Christian) Wulff’un söylediği gibi, İslam Almanya’ya aittir." dedi. Camilere yapılan saldırıları 'değerlerimize yapılan bir saldırıdır' ifadeleriyle değerlendirerek, İslam’ı kötü emellerine alet edenler olduğunu, Müslümanların bunlara karşı mesafe koymalarının kendisini memnun ettiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Merkel, partisi Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) göçmen politikasına yeniden şekil vermek için düzenlediği 'Göçmenler toplumun parçası oldu mu? Şans olarak farklılıklar' konulu konferansta konuştu ve İslam ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

"İslam Almanya’ya aittir." sözünü söyledikten sonra eleştirileri maruz kalan eski Cumhurbaşkanı Wulff’a atıfta bulunan Merkel, "Wulff’un da söylediği gibi İslam Almanya’ya aittir." vurgusunu yaptı.

Geçtiğimiz günlerde camilerde Müslümanların teröre ve ayrımcılığa karşı düzenledikleri programların kendisini memnun ettiğini söyleyen Başbakan Merkel, bunu desteklediklerini ifade etti. Şu an İslam’ı kötü emelleri için kullanan azınlık bir grubun olduğunu ifade eden Merkel, bunun sadece İslam için geçerli olmadığını başka diğer dinleri kötü niyetleri için kullanan insanların çıkabileceğini vurguladı.

CAMİLERE SALDIRI DEĞERLERİMİZE YAPILMIŞTIR

Almanya’da camilere ve sinagoglara yönelik kundaklama girişimlerini de gündeme taşıyan Merkel, "Camilere ve sinagoglara yapılan saldırı bizim değerlerimize yapılmış bir saldırıdır." dedi. Merkel şöyle devam etti: "Yabancılık, güvensizlik, farklı dış görünüş, dil yetersizliği gibi durumlarda insanlar hemen ön yargılı yaklaşabiliyor. Çünkü orada büyük bir bilgi eksikliği var. Bu bilgi eksikliğini hafife almamalıyız Ramazan’da orucu birisine sorsanız bilmeyebilir. Karşılıklı konuşmaya, birbirimize hikâyelerimizi anlatmamız gerekiyor. Doğu-Batı Almanya birleştiğinde de birbirimizi yabancı duruyorduk. Hikayelerimizi anlattık ve tanıştık."

ALMANYA MODERN UYUM ÜLKESİ OLABİLİR

Almanya’ya gelen göçmenlerin hem toplum hem de ülke için bir şans olduğunu söyleyen Merkel, gelen insanlardan yeni şeyler öğrenildiğini ve topluma katkı verdiklerini kaydetti. Gelen insana "Dur bakalım sana yerimiz var mı?" diye sorulmayacağını ifade eden Merkel, "Gelene yer göstermeliyiz." dedi.

Partisi CDU’nun birçok göçmenin siyaset yurdu olabileceğini belirten Merkel, "Toplumu ortak şekillendirebiliriz." çağrısı yaptı. CDU’nun sadece Hıristiyanların değil başka inançtan olanların ya da inancı olmayanların da partisi olduğunu kaydetti. "Birlik, demokrasi, adalet, özgürlük. Onur, eşitlik herkesin ortak değeri ve herkesi ilgilendiriyor." diyen Merkel, bu değerler etrafında birleşebileceklerini vurguladı.

CDU GENEL SEKRETERİ TAUBER: GÖÇMENLERE DEĞERLERİMİZİ ANLATACAĞIZ

Almanya’da doğup büyüyen gençlerin uyum sorunu olmadığını söyleyen CDU Genel Sekreteri Peter Tauber, ise "Gençler artık doğdukları yerleri evleri görüyor. Yabancı değiller." dedi. CDU olarak kapılarını göçmenlere açmanın yeterli olmayacağını ve insanların ayaklarına gidip değerlerini anlatıp ikna ederek davet edeceklerini vurguladı. CDU’nun açılımındaki Hıristiyanlık (C) değerlerine önem vermekle birlikte U’ya yani Birlik’e de çok önem verdiklerini ifade etti.

UYUM SÖZCÜSÜ CEMİLE YUSUF: MESLEĞİMİZ GÖÇMENLİK DEĞİL

CDU’nun göçmenlere yönelik kurduğu 'Netzwerk- Integration' inisiyatifinin başkanı ve Birlik Partileri Grubu Uyum Sözcüsü Cemile Yusuf, Almanya’da hiçbir yeteneğin kaybolmaması gerektiğini söyledi. Almanya’da avukat, doktor, mühendis, öğretmen birçok meslek alanında göçmenlerin olduğunu söyleyen Yusuf, "Bizim mesleğimiz göçmenlik değil." dedi.

CDU’nun insanların inançlarını ciddiye aldığını ifade eden Cemile Yusuf, kendisini CDU’ya yönelten değerlerin başında din politikası olduğunu kaydetti. Göçmenlere şans eşitliğini sağlanmasının önemine değinerek şöyle konuştu: "Kimse isminden, renginden veya etnik kökeninden dolayı ayrımcılık yaşamamalı. Biz uyumda başarılı adımlar attık fakat ne zaman OECD eğitim raporunda göçmen öğrenciler örnek hale gelirse daha başarılı oluruz. Neden 25 sene sonra ülkenin başbakanı bir göçmen olmasın?"

CDU’nun İslam Konferansı, İslam ilahiyat fakülteleri, İslam din dersleri adımlarını attığını hatırlatan Cemile Yusuf, bütün dinlerin eşit şekilde tanınması gerektiğini söyledi.