Avrupa'ya mülteci akınını durdurmak için Türkiye ile yakın işbirliğine giden Başbakan Angela Merkel'e partisi Hıristiyan Demokrat Birlik'ten (CDU) baskı artıyor.

Geçtiğimiz hafta CDU'lu Federal ve Eyalet Meclisleri Grubu İç Politika Sözcüleri'nin Merkel'e "Mülteci kabulünde kapasite aşıldı. Mülteci politikasında değişikliğe gidilsin." deklarasyonu sonrası şimdi de CDU Berlin Teşkilatı, mülteci politikasında değişiklik istediklerini beyan etti. Berlin Teşkilatı, Merkel'den mülteci krizini çözmek için B planını devreye koymasını talep etti.

Federal hükümetin Kültürden Sorumlu Devlet Bakanı Monika Grütters ve CDU'nun Büyükşehirler Sorumlusu Kai Wegner'in de aralarında bulunduğu Berlin CDU Teşkilatı, kabul ettikleri yönetmelik kararında şu taleplere yer verdi: Almanya'nın sınırlarının korunması, mültecilerin Almanya sınırının dışında 'yeşil hat' olarak nitelendirilen bir bölgede tutulması ve iltica başvurusu yapanların serbest dolaşım haklarının kısıtlanması.

12-14 Aralık günleri Karlsruhe'de CDU 2015 Kurultayı'nı gerçekleştirecek olan Merkel'in delegelerin desteğini almak için hamle yapacağı belirtildi. CDU'nun birçok teşkilatından kurultayda mülteci politikasında değişim isteyen öneriyi gündeme getireceği ifade ediliyor.

Merkel'in en önemli destekçilerinden olan CDU Genel Sekreteri Peter Tauber'in de alternatif olarak bir taslak üzerinde çalıştığı ve parti içindeki tartışmanın derinleşmeden, tabanın Merkel'i desteklediğini göstermek için hazırladığı yazılı öneriyi oylamaya sunacağı ileri sürülüyor.

MERKEL'E KAMUOYU DESTEĞİ AZALIYOR

Mülteci krizi nedeniyle zor günler geçiren Merkel'e kamuoyu desteğinin azaldığı belirlendi. Emnid Kamuoyu Araştırma şirketlerinin yapığı çalışmaya göre Almanların yüzde 48'i Merkel'in 2017'de federal seçim sonrası başbakan olmasına karşı olduklarını beyan etti. Yüzde 44'ü ise Merkel'i başbakan olarak görmek istediklerini açıkladı.

Buna karşılık Merkel'in partisi CDU üyelerinin yüzde 87'si Alman liderin başbakan olarak devam etmesi taraftarı olduklarını söyledi. CDU'luların sadece yüzde 12'si Merkel'in başbakanlığına karşı çıktı. Merkel'in mülteci politikasını yanlış bulanların oranı yüzde 47, destekleyenlerin oranı ise yüzde 40'da kaldı.

Araştırmaya göre Birlik Partileri CDU/CSU'ya destek yüzde 38 olurken, SPD'nin yüzde 25, Yeşiller ve Sol Parti'nin oy oranlarının yüzde 10 civarında olduğu ifade edildi. Popülist parti AfD ise yüzde 8 civarında seçmen desteğine sahip.