Almanya'nın başkenti Berlin’de Kreuzberg İlçesi’nde bulunan Mevlana Camii’ndeki yangının kundaklama sonucu çıktığının açıklanması cami cemaatini şaşırtmadı. Polis kundaklamayla bağlantılı olarak 24 kişilik bir şüpheli listesi hazırladı.

Berlin İslam Federasyonu Başkanı Fazlı Altın “Polis çok titiz çalışıyor. Takdir ediyoruz. Berlin Polisi’ne güveniyoruz.” dedi.

Kundaklamayı kimin veya kimlerin yaptığının henüz bilinmediğini ancak polisin kundaklamayla ilişkili olduğu tahmin edilen 24 kişiyle irtibata geçerek soruşturmayı derinleştirdiğini söyleyen Altın, Berlin Emniyet Müdürlüğü’nün titiz çalışmaları kapsamında Brandenburg ile Saksonya Anhalt Eyaletleri’nden de ekipler getirterek soruşturmayı çok yönlü yürüttüğünü, camide tekrar tekrar incelemeler yapıldığını anlattı.

Cami cemaatini ziyaret eden Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisi Berlin Parlamentosu Uyum Sorumlusu Burkhard Dregger ise inançlı bir Hıristiyan olarak içinde derin bir üzüntü hissettiğini söyledi.

CDU Federal Milletvekili ve Birlik Partileri (CDU/CSU) Meclis Grubu Uyum Politikaları Sorumlusu Cemile Yusuf ise "Bu saldırıyı sessizce kabullenmeyeceğiz. İnsanların ibadethanelerinin yakılmasına sessiz kalmayacağız. Bu tür olaylara kararlı bir şekilde karşı çıkacağız.” dedi.

Yusuf, Federal Parlamento’da bir “Yuvarlak Masa Toplantısı” düzenleyeceğini ve ibadethaneleri yakılan cemaatlerin temsilcilerini davet ederek dini motifli kundaklamalara karşı dinlerarası diyalog başlatacağını bildirdi.

Almanya’da bu yıl Mevlana Camii’ne yapılan saldırının dışında Bielefeld’te de Semerkant ile Süleymaniye Camisi kundaklandı, Wuppertal’da ise bir sinagog ateşe verildi.