Aylardır kalp nakil listesine alınmayı bekleyen Muhammet Eren Dönmez’e bir kötü haber de Giessen yerel mahkemesinden geldi. Almanya’da başka nakil merkezinin Muhammet Eren’i incelemeye yanaşmaması sonrası yerel mahkeme minik Muhammet’i kalp nakli listesine alınmamasına karar verdi.

Giessen yerel mahkemesi aylardır kalp nakli listesine alınmayı bekleyen Muhammet Eren Dönmez’in ailesinin Giessen ve Marburg Üniversite Hastanesi’ne (UKGM) karşı 12 Eylül’de açtığı davada Muhammet’in nakil listesine alınmamasına karar verdi.

Bugün sabah alınan kararda yerel mahkeme UKGM’nin minik Muhammet’e yüzde 20’lik beyin hasarı olduğundan dolayı kalp nakli listesine almama ve kalp nakli gerçekleştirmeme kararını onaylamış oldu. İlk mahkeme duruşmasında Muhammet’in ailesi ve UKGM, başka hastanenin doktorlarından bilirkişi raporunun alınmasına ve uygun olduğu takdirde minik Muhammet nakil listesine alınarak kalp naklinin gerçekleştirilmesine anlaşmıştı. Ancak verilen dört hafta süre içerisinde Almanya’da Muhammet’i incelemek için çağırılan uzman doktorlar bu teklifi kabul etmeye yanaşmadı.

UKGM Müdürü Prof. Dr. Werner Seeger “Yerel mahkeme Muhammet Eren Dönmez’in nakil listesine alınmasını tamamen reddetti. Özellikle, mahkeme UKGM’nin kalp nakli için listeye almama kararını 'sakatlık' nedeniyle sakıncalı olmadığını ve ayrımcılık yapılmadığını belirtti.” dedi.

Kararın beyin hasarı ve nakil sonrasındaki muhtemel risklere dayandırıldığını söyleyen Prof. Dr. Seeger “Bundan dolayı, ailenin bizimle bir an önce diğer tedavi yollarını konuşmasını rica ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Almanya’da Eren’i incelemek için çağırdığımız hiçbir doktor gelmedi.” diye yakınan baba Yavuz Dönmez ise mahkemede UKGM’yle kendilerinin belirlediği herhangi bir hastaneden nörolog veya uzman doktor davet edilmesi üzerinde anlaştıklarını fakat incelemeyi hiçbir hastanenin kabul etmediğini vurguladı. Baba Dönmez, “Sebebi açık aslında. Sizin üstünüz olan kurumlar eğer Eren ile ilgili gazetelerde açıklamalarda bulunursa hiçbir doktor da aksi rapor yazmaya yanaşmaz.” şeklinde konuştu.

Dönmez ailesi yerel mahkemenin ret kararının ardından hemen Federal Anayasa Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlanıyor. Baba Dönmez hukuki mücadelesini devam ettirerek gerekirse Avrupa İnsan Haklar Mahkemesi’ne kadar da gideceklerini belirtti.